10 tipp, amivel megvédheted Földünk vizeit

10 etikai ajánlás búvároknak, amivel megóvhatjuk Óceánjainkat, tengereinket, vagyis a víz alatti világot, melyet évekkel később is látni szeretnénk.

1. Lebegj tökéletesen

A víz alatti élőlények törékenyebbek, mint amilyennek tűnnek. Egy rosszul irányzott uszonycsapással, vagy a fényképező odakoccintásával, de akár egy érintéssel semmisíthetsz meg egy koralt, mely évtizedek alatt fejlődött ki, vagy egyéb módon árthatsz a növényeknek, állatoknak. Tedd áramvonalassá magadat és a felszerelésedet és fejleszd a lebegőképességedet tökéletesre, így a fényképezési technikáid is fejlődni fognak. Mindig ügyelj rá, hogy Te vagy a társad ne okozzatok kárt a természetben sem a felszerelésetekkel, sem egyéb módon!

2. Viselkedj szerepmodellként

Minden nap képeznek és minősítenek új búvárokat. A tapasztalati szintednek megfelelően, mutass példát másoknak a környezetvédelemre vonatkozóan, a felszínen és víz alatt egyaránt!

3. Csak fotókat hozz ki és csak buborékokat hagyj a vízben

Majdnem minden, amit a víz alatt találsz, él vagy egy élőlény felhasználja. Ha felhozol egy koralt, kagylót vagy állatot, felboríthatod a természetes ökológiai egyensúlyt és bizonyos fajok populációjának csökkenését okozhatod.

4. Védd a víz alatti életet

Ne érints, etess, fogj meg, kergess állatokat, mert ezzel olyan stresszt okozhatsz, ami hatással van az állatok étkezési, párzási szokásaira és agresszív viselkedést vált ki. Ismerd meg és tisztelt a víz alatti életet is és tartsd be a helyi törvényeket és szabályokat.

A víz alatti világ nem a mienk, hanem az ott élőké. Mi csak vendégek vagyunk odalent!

5. Szedd össze a szemetet

Megdöbbentő mennyiségű hulladék kerül a vízekbe, mely így eljut a tengerekbe, ahol az élővilág áldozatul esik a szeméttömegnek. Ez ránk emberekre is hat, egészségünket károsítja és nem tesz jót a gazdaságnak sem. Ne hagyd, hogy egy merülés is veszendőbe menjen! Ami nem tartozik a víz alá, azt hozd fel onnan. Legyél öntudatos vásárló és csak annyit vásárolj, amennyire szükséged van, ezzel is kevesebb megy a szemétbe.

6. A vizi élőlényeket felelősséggel fogyaszd

A túlhalászás fajokat tüntethet el a Föld színéről. A modern halászat túlságosan környezetpusztító megoldásokkal tartja fenn az emberi igényeket, amivel ökoszisztémákat rongálnak meg és szennyezik a környezetet. Fogyasztóként ehhez Te is hozzájárulhatsz. Ha a tengeri élőlények az étkezésed szerves részét képzi, gondoskodj róla, hogy nem a veszélyeztetett fajokat választod és erre bíztass másokat is.

7. Hirdesd a természetvédelem értékét

A könnyűbúvárok lehetnek a legnagyobb szószólói a természetvédő mozgalmaknak azáltal, hogy fényképeikkel szembesítik a világot, melyen a tengerben található szemét játszik főszerepet. Oszd meg Te is a képeidet, jelentsd be a környezeti károkat a hatóságoknak a pozitív változás érdekében.

8. Legyél "eco-túrista"

Tájékozódj, amikor útícélt választasz magadnak. Válassz olyan helyeket, melyek felelősségteljesek a környezetszennyezés terén, zöld megoldásokat alkalmaznak üzleti az tevékenységeik során. Például megújuló energiaforrásokat használnak (energiatakarékosságra törekszenek), vagy természetvédelmi céljaik és tevékenységeik vannak.

9. Csökkentsd az öko-lábnyomodat

A globális felmelegedés és a tenger savasodása komoly kockázatot jelent a kedvenc állataidra és az egész óceáni élővilágra nézve. Csökkentsd le a szénmonoxid kibocsátást, amennyire csak tudod. Használd akkor az eszközeidet amikor szükséged van rá. Keress alternatív megoldásokat, melyek kisebb terheléssel járnak.

10. Adj vissza is valamit

Az óceánok védelme attól függ, hogy mennyit teszünk érte együtt. Befektethetsz az óceánok védelmébe azáltal hogy támogatod a különböző szervezeteket, amelyek megpróbálnak elérni változásokat akár a politikában vagy a kereskedelemben, hogy egy tisztább bolygón éljünk.

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!