A búvárkodás és az áramlatok

Aki még nem tapasztalta meg az áramlatokat, az nem tudja milyen, de mi most elmondjuk.

Az áramlat egy hatalamas víztömeg mozgását jelenti. Ez lehet állandó vagy ideiglenesen kialakult.

Az állandó áramlatok a Föld forgásából adódóan mozognak, mint például a Golf-áramlat, mely könnyen megjegyezhető neve miatt talán a legismertebb mind közül. Sok más állandó áramlat létezik még bolygónkon, mint például az Irminger, Antilla, Kroshio, Agulhas, Brazil vagy a Benguela áramlatok és még sorolhatnánk, a lista elég hosszúra nyúlik. Búvárkodás közben biztosan találkozol majd áramlatokkal, bármilyen földrészen is jársz majd, ez azonban nem azt jelenti, hogy bármit teszünk is, csak visz minket a víz.

Az áramlatmerülés élvezetes

A víz mozog. Néha kevésbé, néha pedig nagyon. Kezdőként biztosan nem fogsz olyan helyen merülni, ahol komoly, veszélyes áramlattal találkoznál. Képzett búvárként is csak hivatásos búvár (búvároktató) felügyelete mellett teszed majd meg az első áramlatmerülésedeit, amit legalább egy PADI Drift Diver tanfolyam előz meg.

Kisebb vízmozgással mindig találkozhatsz, de az nem lesz félelmetes. Akik még nem tapasztalták kissé tartanak tőle, mert nem tudják elképzelni milyen érzés. Nem kell tartanod tőle, csak kicsit jobban oda kell figyelned a lebegésre, mert közelebb kell úsznod majd az aljzathoz, ahol könnyebb áramlatban úszni. Ezért fontos, hogy már a kezdő búvártanfolyam gyakorlati oktatásán jól begyakorold a lebegést, vagyis a búvármellény használatát. A második dolog amire figyelned kell, az a helyes, áramvonalas testtartás. Ehhez csak le kell utánoznod a merülésvezetőt, akit követsz majd merülés közben.

A hajós búvárszafarikon tapasztalható meg leginkább, hogy az áramlat merülés a búvárkodás kényelmesebb formája. Persze csak abban az esetben, ha az áramlattal egy irányba haladunk. Szemben való úszást elkerüljük, mert ha nem végzünk erőteljes mozgást, vagy éppen egyáltalán nem is kell úsznunk, azzal rengeteg levegőt takaríthatunk meg. Ezek a merülések így arról szólnak, hogy elég hosszú időt eltölthetünk odalent egy kényelmes testhelyzetben, miközben "mozizunk". Szerencsére nem olyan gyorsan visz minket el a víz minden mellett, mintha egy vonatban ülve figyelnénk a elsuhanó tájat, így azért alaposan megcsodálhatjuk a koralokat, halakat.

Az elveszéstől való félelem

Szerencsére a szabályok és azok betartása ‐ mert az első a biztonság, ‐ segít minket abban, hogy ne tudjunk elveszni. Az áramlatmerüléshez mindenkinek rendelkeznie kell felszíni jelzőeszközökkel. Amellett, hogy a biztonsági megállót jelző bóját magunkkal visszük, vihetünk magunkkal felszínen úszó bóját, melyet egy kötéllel húzunk magunk után, vagy akár egy csónakkal követhetik a felszálló buborékjainkat, így követve az aktuális helyzetünket a felsznínen.

Nézd meg a NASA videóját, mely modellezi miként mozognak az áramlatok!

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!