A merüléstervezés lépései

Tudod mik a merüléstervezés lépései? Ha elmész merülni, a társaddal ezeket biztosan át kell beszélnetek.

Előzetes tervezés

Amikor a fejedben megszületik a gondolat, hogy most már aztán merülni kéne, az első dolgod, hogy keress magad mellé egy merülőtársat és persze egy merülőhelyet, valamint kitaláld a merülés dátumát és időpontját.

A merülőhelyről és a helyi merülési szabályokról mindenképp gyűjts információt, mert lehet hogy éppen tiltott a merülés, vagy lehet hogy extra adminisztrációra van szükség, esetleg nemzeti park belépőt kell fizetni. Érdemes megkeresni azt a búvárbázist, ahol a palackot és ólmot fogod bérelni, esetleg a teljes felszerelést, ha nincs sajátod.

A búvárfelszerelést még az indulás előtt pár héttel (rosszabb esetben pár nappal előtte) célszerű leellenőrizni. Kiderül, hogy a kihagyás után a búvárruhádat szűkebbre varrták a manók, vagy esetleg annyit fogytál, hogy túl nagy. Kiderül az is, hogyha valamilyen tömítés, inflátor szelep, vagy szakadás van a búvárfelszerelésen. A lényeg, ha időben ellenőrzöd, akkor lesz időd a hibát javítani vagy szervizeltetni. (Néhány tipp a búvárfelszerelésed karbantartásához)

Ha külföldi merülőhelyet választasz, sokkal nagyobb gonddal kell eljárnod az úti okmányaid terén, esetleg oltásokkal is fel kell készülnöd, ha a búvárkodással járó élmények mellett nem szeretnél valami nyavalyát is hazahozni.

A merüléstervezés lépései, mielőtt merülni mennél

Merüléstervezés
Helyzetértékelés
Ha már a parton, hajón vagy érdemes átgondolni, hogy az adott időjárási körülmények, vízhőfok és egyéb tényezők, mint például a magad és a társad egészsége, mentális állapota és tapasztalata miként befolyásolják a merülést. Ha valami kétséged van, azt mindenképp beszéld meg a merülőpároddal, esetleg kérj szakmai magyarázatot a helyi merülésvezetőtől.
Merülőhely megismerése
Azt már tudod, hogy ha nem ismersz egy merülőhelyet, akkor azt célszerű hivatásos merülésvezetővel együtt bejárni, aki legalább PADI Divemaster (vagy ezzel egyenértékű, más szervezet által kiállított) minősítéssel rendelkezik. Egy új merülőhely tartalmazhat meglepetéseket az útvonal, az áramlatok és árapály mozgások terén, ezért jó ha van tapasztalt és megfelelően képzett búvár a közeledben. Ha már ismered a merülőhelyet és társad is van, természetesen már nem lesz rá szükség, hogy hivatásos búvár elkísérjen.
Bemenetel és kijövetel helye, módja, merülés útvonala
A helyi búvárbázison dolgozó hivatásos búvárok, legalább szóban biztosan elmagyarázzák a bemeneteli és kijöveteli lehetőségeket, valamint a merülési útvonalat és a látnivalókat, de leggyakrabban fotó minőségű térképen is láthatod, milyen terepen fogtok merülni és mi hol található. Néha egy rögtönzött térképet kapsz egy Divemaster által lerajzolva, de a lényeg, hogy tudd hol vannak veszélyek és milyen mélységeken kell úsznotok a merüléshez, hogy célt érjetek.
Kommunikáció
Az általános kommunikáció kézjelekkel történik, melyet már biztosan ismersz, de át kell ismételni ezeket. Lehetnek az adott merülőhelyre jellemező állatok jelei is, melyeket újként tanulhatsz meg, de lehetnek jelek, amikre nem jól emlékszel és ha ez víz alatt derül ki, akkor sok idő mehet el az activity játékra. Fontos búvár kézjelek lehetnek például a levegőtartalék bekérdezés és bemutatása, áramlatok, különböző haladási irányok (közelebb, távolabb a faltól, aljzattól), hajó, biztonsági megálló jelzések, stb.
Teendők véletlen szétválás esetén
A kezdő búvártanfolyamon az oktatód biztosan elmondta, és remélhetőleg a fejedben is maradt az 1 perces szabály. Ha elválnátok egymástól, keresd 1 percig a társadat arrafelé ahol utoljára láttad, majd emelkedj a felszínre. Ha csak a rossz látási viszonyok miatt váltatok szét, akkor a felszínen a társaddal találkozol, ha pedig nem találkozol, feltételezned kell, hogy valamilyen baleset történhetett. Ha látod a felszálló buborékokat, azzal lokalizálhatod a merülőpárodat.
Maximális mélység és idő, valamint palacknyomás határok
Adott esetben lehet limitálva az idő a merülésre, de a fényviszonyok, rendszeresen fellépő áramlatok és egyéb szempontok is befolyásolhatják a merülés időtartamát.
A mélység határokat a képesítésekhez és tapasztalathoz kell (illene) igazítani, tehát ha valaki haladó búvár és nem rendelkezik mélymerülő búvár specialitással, akkor ne 30 méternél mélyebb merülést tervezzetek.
Bár megszokott lehet és sokszor hallhattad, hogy „100 bárnál fordulunk”. A búvár palackok méretei eltérőek lehetnek, így a levegő mennyisége nem lesz ugyanannyi 100 bar nyomásnál és persze az is előfordulhat, hogy az adott merüléshez jobb választás több tartalékot hagyni.
Felkészülés vészhelyzetre
Annak ellenére, hogy igencsak minimális a búvárbalesetek száma, fel kell rá készülni. Ha bekövetkezik egy baleset az leginkább a felkészültség hiánya, hanyagság és túlvállalásból adódik. Ezt minden jó búvár tudja és éppen ezért meg kell beszélni azt, hogy mit tegyünk, ha baj történne. Véletlenül eleshetünk akár a parton is, tehát jó ha van elsősegély felszerelés és tudjuk kit kell értesíteni, hogyan lehet segítséget hívni. Minden valamirevaló búvároktatónak, merülésvezetőnek vagy mentőbúvárnak tudnia kell, hogyan lásson el sérültet és kell készítenie vészhelyzeti tervet. Ha te is szeretnél képzett elsősegélynyújtóvá válni, akkor az EFR Elsősegélynyújtó tanfolyamot ajánljuk Neked.
Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!