Dioptriákkal a víz alatt

Sokan gondolják azt, hogy a szemlencse fókuszáló hibája, esetleg távollátási vagy közellátási probléma miatt, nem is élvezhető a búvárkodás. Szerencsére nincs igazuk! Rendkívül széles dioptriatartományban, akár többfókuszú megoldások segítenek jól látni a víz alatt. Talán nincs feltétlenül szüksége minden embernek ezekre az eszközökre, de nem árt nyitott szemmel járni a világban, nem igaz?!

Hogyan látunk a víz alatt?

Talán nincs is olyan ember, aki ne próbálta volna meg kinyitni a szemét a víz alatt legalább egyszer életében. Amikor ezt például Te is megtetted, tapasztalhattad, hogy színfoltokat, esetleg elmosódott körvonalakat látsz. Akár édesvízben, akár tengerben történt, így volt. Ez persze nem véletlen, mert az emberi szemnek levegőre van szüksége az éles látáshoz. A búvármaszkok kifejezetten jól illeszkednek az arcformára (ha megfelelő maszkot választunk), így a szemünk levegős közegben van a merülés ideje alatt.

A fénytörés miatt, kissé megváltozik a fény iránya is, ezért a dolgok körülbelül 25 százalékkal közelebbinek és 33 százalékkal nagyobbnak látszanak a víz alatt, mint valójában. Ez azért van így, mert a fény terjedési sebessége más a különböző közegekben. Amikor átlép egyik közegből a másikba, elhajlik, ezt nevezzük fénytörésnek. A sznorkelezők, vagyis, akik maszkkal és légzőcsővel (a köznyelvben szemüveggel és pipával) úszkálnak a felszínen, már tapasztalhatták ezt a jelenséget. (Tudományos leírásokat a Wikipédián is találhatsz.)

A víz beszivárgástól és a párásodástól sem kell tartanunk. Ennek egyszerű megoldásáról már született írásunk “Láss tisztán a víz alatt!” címmel. (A postban találsz egy videót is a maszk víztelenítéséről)

külső lencsés maszk

Ha a látásod nem tökéletes

Egyáltalán nem kell félig vakon úsznod a víz alatt és a látványt is élvezheted. Mivel minden nagyobbnak látszik, így nem is biztos, hogy szükséged van különleges eszközökre. Ha a mindennapi életedben használsz szemüveget, kontaktlencsét, valószínűleg a víz alatt is kell majd, például azért, hogy a nyomásmérő mutatóját és skáláját, vagy a búvárkomputer kijelzőjét pontosan le tudd olvasni. Amennyiben szemtengelyferdülés vagy távollátás a probléma, létezik megoldás. Néhány maszk típusba cserélhető a lencse külön-külön a jobb- és a baloldalon. Ezek a cserélhető lencsék, fél dioptriás különbségekkel megvásárolhatóak. Bár nem olcsó, ahogy a szemüveg sem, de azért nem is elérhetetlen és egyértelműen kijelenthető, hogy az élőlények, a víz alatti táj látványa kárpótolják az embert a magasabb költségek miatt.
(Az egyik oldali lencse megközelítőleg a maszk árával egyenlő.)

búvárcomputer

A rövidlátás sem okozhat nagy gondot. A maszk megvásárolható olvasó korrekciós lencsével, vagy mint egy matrica, beragasztható a különálló korrekciós lencse a maszk alsó részébe (olyan, mint egy kis olvasó szemüveg a maszkban). Ez remélhetőleg megoldja a közellátási gondokat. Ha nem kritikus a látásprobléma, akkor lehet, hogy egy színekkel jól határolt nyomásmérő is elegendő, illetve kapható a búvárkomputer és nyomásmérő konzol, így a levegőtartalék a digitális kijelzőn valamivel nagyobb méretű számokkal könnyebben leolvasható. Nem ritka manapság, hogy a búvárkomputerekhez, egy nagyító hatású lencsét adnak. A barkács megoldásokat mi magunk nem javasoljuk, de láttunk már olyat, aki egy különálló nagyítót is elvitt magával a merülésre.

Aki kontaktlencsét hord rendszeresen, annak talán valamivel kézenfekvőbb megoldás lehet, ha víz alatt is használja. Bár megvan az esély rá, hogy a víz kimossa a maszk elárasztásakor (például párátlanítás miatt), de azért kezelhető azzal, hogy a szemünket ilyenkor lecsukjuk. A biztonság kedvéért jobb, ha van még egy pár belőle a merülés utánra is. Ha kemény kontaktlencsét használsz, legyen gázáteresztő képessége!

kontaktlencse

A legvégső megoldás a látási problémák javítására a lézeres szemműtét lehetne. Mivel ebben a témában mi nem vagyunk sem megfelelően képzettek, és kellő tapasztalattal sem rendelkezünk, hogy megfelelő módon előnyökről és hátrányokról beszéljünk, ezért mindenképpen orvossal kell erről egyeztetni.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!