Az űrhajósok és a búvárkodás

Biztosan láttál már olyan képet vagy filmet, ahol az asztronauták űrséta szimulációkat végeznek. Ehhez a Földön található legjobb közeget választották, a vizet. A vízben tudják leginkább utánozni a nulla-gravitációs környezetet.
Az űrhajósok kiképzése tehát medencében zajlik, sok-sok hivatásos búvár és különböző emelőeszközök segítségével. A medencében az űrállomás életnagyságú makettjével, a gépekkel és eszközökkel a majdani űrsétákra és az állomáson végzett feladatokra tudnak felkészülni.

Na jó, de hogyan köthető ez a búvárkodáshoz?

Lebegés: A légzőkészülékes búvárok viselnek magukon valamilyen ruhát (nedves vagy szárazruha) és persze búvárfelszerelést, aminek része az ólom súly is. A súlyok azért kellenek, hogy ellensúlyozzák a búvárfelszerelések felhajtó erejét és így le lehessen süllyedni. Búvárkodás közben a mellénybe fújt levegő segítségével szabályozható az emelkedés és süllyedés. (A kezdő búvártanfolyam során megtanítjuk, hogyan kell ezt kontrollálni). A semleges lebegőképesség, tehát amikor nem süllyedsz, de nem is emelkedsz, a súlytalanság érzetét kelti, hiszen ez jelenti az egy helyben való lebegést a víztérben.
Az asztronauták ruhája valamelyest eltér az űrben használt ruhától, mert úgy tervezik, hogy nagyobb nyomás legyen a ruhán belül, mint kívül. A ruha olyan az űrben, mint egy "léggömb". A Földön ez másképp van, mert nem vákum veszi körül az űrhajóst, hanem víz. Amikor lemerülünk, a víz nyomása egyre nagyobb, ezáltal csökkenti a ruhában levő levegő térfogatát és a ruha szorosabbá válik. Ezt a nyomáskülönbséget levegő hozzáadásával lehet kiegyenlíteni. Emelkedéskor a csökkenő nyomás miatt, a ruhában levő levegő kitágul és emelni kezdi az űrhajóst (vagy búvárt), ezért az emelkedést a levegő kiengedésével lehet kontrollálni. A kiképzésen mindig csak kicsivel van nagyobb nyomás a vízalatti űrruhában, mint a víz nyomása. A ruhában levő levegő miatt viszont rengeteg ólomsúlyt is beleintegráltak a ruhába, hogy egyáltalán merülni lehessen vele, így a vízben használt "űrruha" majdnem 160 kg-ot nyom.

Mozgás: Az asztronautáknak nincs szükségük uszonyokra az űrben, ezért a Földön (vízben) sem viselik, és persze amúgy sem lenne túl hatékony, mivel a ruha nem biztosít túl nagy mozgékonyságot, ráadásul a súlya és a formája sem ideális. Ezért légzőkészülékes búvárok mozgatják, viszik őket az űrállomás makett különböző részeire, hogy gyakorolhassák az űrállomás karbantartási és egyéb feladatait. A búvárok vigyáznak rájuk, kamerázzák minden mozdulatukat és hozzák felszínre őket, ha valami gond adódna. (Minden űrhajósra legalább 4 búvár jut.)

Nitrox: a NASA Neutral Buoyancy Lab (NBL) medencéje 12 méteres, ami nem nagy mélység ugyan, de rengeteg időt töltenek el benne a búvárok és asztronauták is, ezért speciális nitrox-ot, 46%-os oxigént tartalmazó légző-gázt használnak a merülésekhez.

Lehet hogy az űrhajós álmaid nem válnak valóra, de a súlytalanság érzését Te is megtapasztalhatod.

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!