Horvátország – Rovinj búvártúra


Az Isztria egyik legszebb, ha nem a legszebb helye Rovinj és környéke. A Rovinj központjában található búvárbázis kiváló lehetőséget nyújt főleg kezdő búvároknak egy hangulatos környezetben. A parti merülések tanulási célokra ideálisak, haladók számára pedig a hajóval elérhető látványos szigetek, üregek, roncsok nyújtanak remek lehetőséget a merüléshez. Megmerülhető a Baron Gautsch, az Istra roncs vagy a Banjole barlang, de a helyi szigetcsoportokon merülve is akad bőven látnivaló. Fonalcsigákkal, angolnákkal, rákokkal és egyéb halakkal találkozhatsz búvárként. A parttól távolabbi helyszíneken, ritkán, de delfinekkel is összetalálkozhatunk.

A kezdő és haladó búvártanfolyam mellett, specialitás tanfolyam is elvégezhető, mint például az enriched air, hajóról merülés, szárazruhás orientáció.

Következő búvártúra időpontja:

Iratkozz fel hírlevelünkre (az oldal alján), vagy kérd részletes és egyedi árajánlatunkat a túrával kapcsolatban!

A búvártúra programja

Budapestről indulunk kisbusszal vagy személyautókkal, konvojban vagy külön, így mindenki megtalálja a számára legjobb módot az utazásra. Az útidő, ha nincs túl nagy forgalom akkor 6-7 óra. A búvártúra csütörtöktől vasárnapig tart, de csütörtökön csak az apartmanokat foglaljuk el, strandolunk és a búvárfelszereléseket helyezzük el a bázison. Nincs kőbe vésett program, de általában este kipihenjük az utazást és együtt vacsorázunk egy helyi étteremben. Így a túrázók jobban megismerik egymást és a csapatot is.

Ha a munkahelyen nehezen megoldható a szabadság, az esetben csak egy pénteket kell kivenni és el lehet indulni munka után is. Azok akik késő este érkeznek természetesen ugyanúgy el tudják foglalni a szállásukat a segítségünkkel. Célszerű elintézni a bevásárlásokat másnapra, hogy ne reggel kelljen korábban felkelni. Aki szeretne így előre csomagolhat szendvicseket, aki nem az a bázis melletti étteremben étkezhet.

Péntek reggel a 9:00-kor találkozunk a búvárbázison, ahol a parti merülésekre kerítünk sort, illetve a hajós merülésekre is onnan indulnak tovább a tapasztalt, vagy továbbkéző tanfolyamon résztvevő búvárok. A bázis bemutatása után összerakjuk a búvárfelszereléseket, megtartjuk minden merülés előtt a szükséges eligazításokat, majd a szintnek megfelelően, megejtjük a parti illetve hajós merüléseket. A tapasztalt búvárok számára általában check-dive az első merülés.

Nagyjából 4-5 óra körül végzünk minden merüléssel, így arra is jut idő, hogy a helyi boltokban megvásároljuk azt, amire esetleg szükség van. A vacsorát közösen is eltölthetjük egy jó hangulatú étteremben a tengerparton vagy a belvárostól kicsit távolabb. Arra is marad időnk, hogy vacsora után megnézzük Rovinj látványosságait, melyhez rövid idegenvezetést is biztosítunk.

Szombat reggel is hasonlóan kezdünk és a már ismert módon felszerelkezünk majd eligazítás után végrehajtjuk a két utolsó vizsgamerülést a tanulókkal. Természetesen a két merülés között tartunk szünetet. A képzett búvárok hajós merülésre mennek el a helyi merülőhelyekre. A képzett búvárok létszámától és képzettségétől függően mehetnek el két külön merülésre vagy egy egész napos hajó túrára két merüléssel. Utóbbi leginkább roncsmerülések esetén szokott előfordulni. A Baron Gautsch, a Hans Schmidt Istra, Giuseppe Dezza TA35, Varesa, Maona, John Gilmore és Numidia roncsokat lehet megnézni.

A merülések után az egész csapat újra összegyűlik és megünnepeljük azokat, akik sikeresen teljesítették a vizsgamerüléseket és így búvárokká válnak. Az ünnepséghez a búvár avatási "szertartás" is hozzá tartozik, mely megalapozza a jó hangulatot. Vacsorát kerti sütéssel vagy nagy méretű pizzák rendelésével lehet kiváltani, melynek egyedi hangulata van. A túlzott alkohol fogyasztás kizárja a további merülésen való részvételt, de a mértéktartás mellett megengedett!

Reggel még indulás előtt ki szoktunk pakolni az apartmanokból, de a csomagokat vagy egy szobában összegyűjtve, vagy bázison, illetőleg a kocsiban hagyjuk a bázis parkolájban.
Vasárnap is 9:00-kor kezdünk a bázison. A tanulók teljesítették a követelményeket, így már végzett búvárokként a többi búvárral együtt, hajós merülést hajtunk végre valamelyik közeli szigeten. Személyes kedvenc a Banjole barlang, így gyakran erre esik a választás. A merülést követően a felszereléseket elmossuk, amennyire az időnk megengedi megszárítjuk, a bázistól bérelt eszközöket visszaadjuk. Általában délután 2 órakor hazaindulásra készek vagyunk,de legtöbbször csak az esti órákban indulunk haza, így kiélvezzük még a nap és a tenger adta lehetőségeket.