Horvátország – Rovinj búvártúra


Az Isztria egyik legszebb, ha nem a legszebb helye Rovinj és környéke. A Szent András szigeten található búvárbázis kiváló lehetőséget nyújt főleg kezdő búvároknak egy hangulatos környezetben. A szigeten, a parti merülések tanulási célokra ideálisak, de haladók számára is nyújtanak lehetőséget, látnivalókat. Azok akik már képzett búvárok, hajós merüléseken vehetnek részt. Megmerülhetik a Baron Gautsch, az Istra roncsot vagy a Banjole barlangot, de a helyi szigetcsoportokon merülve is akad bőven látnivaló. Fonalcsigákkal, angolnákkal, rákokkal és egyéb halakkal találkozhatsz búvárként. A távolabbi helyszínekre utazva akár delfinekkel is összetalálkozhatunk.

A kezdő és haladó búvártanfolyam mellett, specialitás tanfolyam is elvégezhető, mint például az enriched air, hajóról merülés, szárazruhás orientáció.

Következő búvártúra időpontja:

  • 2019. június 20. – 2019. június 24.
  • 2019. július 11. – 2019. július 15.

Iratkozz fel hírlevelünkre (az oldal alján), vagy kérd részletes és egyedi árajánlatunkat a túrával kapcsolatban!

A búvártúra programja

Budapestről indulunk kisbusszal vagy személyautókkal, konvojban vagy külön, így mindenki megtalálja a számára legjobb módot az utazásra. Az útidő, ha nincs túl nagy forgalom akkor 6-7 óra. A búvártúra csütörtöktől vasárnapig tart, de csütörtökön csak az apartmanokat foglaljuk el, strandolunk és a búvárfelszereléseket helyezzük el a bázison. Nincs kőbe vésett program, de általában este kipihenjük az utazást és együtt vacsorázunk egy helyi étteremben. Így a túrázók jobban megismerik egymást és a csapatot is.

Ha a munkahelyen nehezen megoldható a szabadság, az esetben csak egy pénteket kell kivenni és el lehet indulni munka után is. Azok akik késő este érkeznek természetesen ugyanúgy el tudják foglalni a szállásukat a segítségünkkel. Célszerű elintézni a bevásárlásokat másnapra, hogy ne reggel kelljen korábban felkelni. Aki szeretne így előre csomagolhat szendvicseket, aki nem az a bázis melletti étteremben étkezhet.

Péntek reggel a 9:30-kor induló hajóval megyünk ki a Szent András szigetre, ahol a parti merülésekre kerítünk sort, illetve a hajós merülésekre is onnan indulnak tovább a már végzett búvárok. A szigeten a bázis bemutatása után összerakjuk a búvárfelszereléseket, megtartjuk minden merülés előtt a szükséges eligazításokat és természetesen megejtjük a délelőtti majd a délutáni parti merüléseket. A tanuló/vizsgázó búvárok merüléseivel kezdünk, majd azok kerülnek sorra, akik már végzett, tapasztalt búvárok. Az első merülés utóbbiaknak a check-dive, a második merülésen a szintjüknek megfelelő merüléseket lehet csinálni.

Nagyjából 5-6 óra fele végzünk minden merüléssel, így a szigetről együtt hajózunk a Rovinji kikötőbe és megyünk vissza szállásra. A helyi Plodine, Lidl és Konzum boltokban vásárolható bármi, amire szükség van. A vacsorát általában közösen költjük el egy étteremben, azután városnézésre invitálunk mindenkit, rövid idegenvezetéssel színezve.

Szombat reggel valamivel korábban kezdünk, a 8:30-as komppal hajózunk ki a szigetre és a már ismert módon felszerelkezünk majd eligazítás után végrehajtjuk a két utolsó vizsgamerülést a tanulókkal. Természetesen a két merülés között tartunk szünetet. A képzett búvárok hajós merülésre mennek el a helyi merülőhelyekre. A képzett búvárok létszámától és képzettségétől függően mehetnek el két külön merülésre vagy egy egész napos hajó túrára két merüléssel. Utóbbi leginkább roncsmerülések esetén szokott előfordulni. A Baron Gautsch, a Hans Schmidt Istra, Giuseppe Dezza TA35, Varesa, Maona, John Gilmore és Numidia roncsokat lehet megnézni.

A merülések után az egész csapat újra összegyűlik és megünnepeljük azokat, akik sikeresen teljesítették a vizsgamerüléseket és így búvárokká válnak. Az ünnepséghez a búvár avatási "szertartás" is hozzá tartozik, mely megalapozza a jó hangulatot. Vacsorát kerti sütéssel vagy nagy méretű pizzák rendelésével lehet kiváltani, melynek egyedi hangulata van. A túlzott alkohol fogyasztás kizárja a további merülésen való részvételt!

Reggel még indulás előtt ki kell pakolnunk az apartmanokból, de a csomagokat általában egy szobában összegyűjtve, vagy a hallban lehet hagyni, nem kell kivinni a szigetre vagy a kocsiban tárolni.
Vasárnap a 9:30-as kompot kell elérni. A tanulók teljesítették a követelményeket, így már végzett búvárokként a többi búvárral együtt, hajós merülést hajtunk végre a Banjole barlangnál. A merülést követően a felszereléseket elmossuk, amennyire idő engedi megszárítjuk, visszaadjuk a bázisnak, amit onnan béreltünk. Általában a 2-3 órás komppal indulunk vissza a szállásra, ahol a csomagokat kocsiba tesszük, ha van szabad szoba, ott lezuhanyzunk, ebédelünk és elindulunk hazafelé.