Horvátország – Senj búvártúra

Senj városától pár kilométerre található egy kis öböl, mely egy magyar búvárbázisnak ad helyet. Az öböl kiváló lehetőség tanulásra, vizsgára és tapasztalatszerzésre. A látótávolság szinte mindig kiváló. A partra jellemző meredek sziklás fal a víz alatt folytatódik, így az öböl sekély vize mellett mélymerüléseket is végre lehet hajtani. Kis hajózással elérhető a Gyöngyszírt, Krk-sziget csücsök, Nyúlsziget mely kezdőknek és haladóknak is fantasztikus élménymerüléseket biztosít. Édesvízi betörések és kisebb hajóroncsok vagy egy autóroncs is van a közelben, ahol a vízhőmérséklet alacsonyabb, de mindenképpen látványos. Ezeken a helyeken már az élővilág is említésre méltó.

Jelenleg még tervezzük a következő túrát Senjbe.

Hívj minket a 0670/250-3877-es telefonszámon vagy írj nekünk emailt!

A búvártúra programja

Budapestről indulunk kisbusszal vagy személyautókkal, konvojban vagy külön, így mindenki megtalálja a számára legjobb módot az utazásra. Az útidő, ha nincs túl nagy forgalom akkor 5-6 óra. A búvártúra csütörtöktől vasárnapig tart, de csütörtökön csak az apartmanokat foglaljuk el, strandolunk és a búvárfelszereléseket helyezzük el a bázison. Nincs kőbe vésett program, de általában este kipihenjük az utazást és együtt vacsorázunk egy helyi étteremben, így a túrázók jobban megismerik egymást és a csapatot is.

Ha a munkahelyen nehezen megoldható a szabadság, az esetben csak egy pénteket kell kivenni és el lehet indulni munka után is. Azok akik késő este érkeznek természetesen ugyanúgy el tudják foglalni a szállásukat a segítségünkkel. Célszerű elintézni a bevásárlásokat másnapra, hogy ne reggel kelljen korábban felkelni. Aki szeretne előre csomagolhat szendvicseket, aki pedig nem, az a bázison található büfében is étkezhet.

Péntek reggel a 9:00-kor van találkozó a bázison, ahol a parti merülésekre kerítünk sort, illetve a rövidebb hajós merülésekre is az öbölből hajózunk ki 10-12 fős gyorshajóval. A bázis bemutatása után összerakjuk a búvárfelszereléseket, megtartjuk minden merülés előtt a szükséges eligazításokat és természetesen megejtjük a délelőtti, majd a délutáni parti merüléseket. A tanuló/vizsgázó búvárok merüléseivel kezdünk, majd azok kerülnek sorra, akik már végzett, tapasztalt búvárok. Az első merülés utóbbiaknak a check-dive, a második merülésen a szintjüknek megfelelő merüléseket lehet csinálni.

Nagyjából 5-6 óra fele végzünk minden merüléssel, így együtt mehetünk vissza szállásra. A helyi Plodine, és Konzum boltokban vásárolható bármi, amire szükség van. A vacsorát általában közösen költjük el egy étteremben, azután városnézésre invitálunk mindenkit, rövid idegenvezetéssel színezve a programot.

Szombat reggel valamivel korábban kezdünk, 8:30-kor találkozunk a bázison és a már ismert módon felszerelkezünk, majd eligazítás után végrehajtjuk a két utolsó vizsgamerülést a vizsgázó tanulókkal. Természetesen a két merülés között tartunk majd szünetet, pihenőt. A képzett búvárok hajós merülésre mennek el a helyi merülőhelyekre. A létszámától és képzettségétől függően mehetnek el két külön merülésre vagy egy egész napos hajó túrára két merüléssel.

A merülések után az egész csapat újra összegyűlik a helyi étteremben és közösen megünnepeljük azokat, akik sikeresen teljesítették a vizsgamerüléseket és így búvárokká válnak. Az ünnepséghez a "búvárrá avatási szertartás" is hozzá tartozik, mely megalapozza a jó hangulatot. Túlzott alkohol fogyasztás esetén, a másnap reggeli merülésen való részvételt megtiltjuk!

Általában reggel, még indulás előtt ki kell pakolnunk az apartmanokból. A csomagokat az autókban hagyjuk és a bázis parkolójában hagyjuk a kocsival együtt, melyre egy őr vigyáz.
Vasárnap a 9:30-kor van találkozó a bázison. A tanulók már teljesítették a követelményeket, így végzett búvárokként a többi búvárral közösen, hajós merülésen vesznek részt a Gyöngyszírtnél. Általában a dél és 1 óra között végzünk a merülésekkel, ezt követően a felszereléseket elmossuk, amennyire az idő engedi megszárítjuk, illetve visszaadjuk a bázisnak, amit onnan béreltünk. Egy kis strandolás, esetleg egy közös ebéd következhet még a hazaindulás előtt, de innen már mindenki egyénileg eldönti, hogy mit szeretne.