Láss tisztán a víz alatt!

Az éles látáshoz a szemünknek levegőre van szüksége, ezért viselünk maszkot a víz alatt. Nem elég viselni, jól is kell látnunk ha fel akarjuk fedezni a vízben rejlő csodákat.

Hogy alakul ki, mi is a pára?

A pára könnyen és gyorsan eltávolítható a víz alatt is, de léteznek különféle megoldások, melyekkel megelőzhető. Ha már sznorkeleztél valaha, nagy valószínűséggel találkoztál már a jelenséggel, hogy a maszkod bepárásodik. A levegőben kering némi vízgőz, melyet a maszk lencséjén található szennyeződések megkötnek, ezáltal a pára kicsapódik a maszkon, tehát bepárásodik. Az új maszkok esetében a gyártási folyamat része, vagy éppen a tárolásra való felkészítés miatt, egy vékony szilikon réteg vagy egyéb vegyi anyag kerül a lencsére. Ezt nem mindig lehet könnyen eltávolítani.

Megelőző módszerek

A párásodás jelensége boszantó lehet merülés közben, tehát megpróbáljuk merülés előtt "kezelni" a maszkot, hogy lehetőleg a látnivalókra koncentrálhassunk. A maszk lencséjéről a szennyeződéseket el kell távolítani, hogy ne legyen ami megköti a vízgőzt, ami a levegőben van (a maszk lencséje és az arcunk között). Sokféle ajánlás létezik hogy miként előzzük meg a párásodást, de lényegében mindegyik lehet jó megoldás, amelyik eltávolítja a párát megkötő anyagokat a maszk lencséjéről. Van aki a kólába áztatást, van aki a fogkrémmel való dörzsölést, kiégetést vagy mosószert ajánl, illetve a búvárboltokban kapható páramentesítő szert. Szerintünk a legkézenfekvőbb megoldás a saját nyálunk, melyben olyan enzimek dolgoznak, melyek feloldják a vízgőzt megkötő szennyeződéseket, és megtisztítják a felületet a portól és a baktériumoktól is. Természetesen ehhez ritkán elegendő ha csak éppenhogy megnedvesítjük a felületet, sokkal hatékonyabb, ha a maszkot (amíg még száraz), alaposan megnyálazzuk, megdörzsöljük az ujjunkkal a lencsét majd pár percet hagyjuk hatni. Szinte biztos, hogy ezek után nem fog párásodni a búvármaszk, azonban ezt minden merülés előtt érdemes megcsinálni, ahogy ajánlott a maszkot használat után alaposan elöblíteni tiszta édesvízzel, majd megszárítani és úgy tárolni.

Búvármaszk párátlanítása a víz alatt

Ha mégis bepárásodna a maszk, az vélhetően azért lesz mert nem sikerült eltávolítani a szennyeződéseket a búvár maszk lencséjéről, így a víz alatt kell kezelni ezt a jelenséget. A maszk szilikon részét megcsípve, engedünk a maszkba egy kis vízet, amivel elmoshatjuk a párát az éleslátás érdekében, majd vízteleníthetjük a maszkot az orrunkon kifújt levegővel, miközben a homlokunkhoz tartjuk a maszk felső részét.

Gyakran a párátlanítás után újra bepárásodhat a maszkunk, ilyenkor segíthet, ha annyi vizet tartunk a maszkban, hogy az orrlyukakat ellepje, így az orrunkon keresztül nem áramlik ki párás levegő, valamint a maszkban tartott víz használható a pára eltávolításra.

Nézd meg hogyan vesszük le a maszkot a víz alatt

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!