Miért kell gyakran vizelned búvárkodás közben?

Két féle ember létezik:
aki búvárkodás közben vizelt már a nedves ruhába és aki majd fog.

Biztosan volt már rá példa búvárkodásaid során, hogy merülés közben jött Rád a könyörtelen inger és komoly késztetést éreztél, hogy azonnal abbahagyd a merülést és rohanj a toilet felé. Talán a merülés végéig tartogattad és partralépés után sietve vetted le, szinte már leszakítottad magadról a neoprén ruhát. Talán nem bírtad már tovább és megtetted merülés közben.

Nem kell aggódnod, tudományos magyarázat van rá miért történik meg mindez. 

Az emberi test a légzéssel, a testfelületen és a vizelettel veszít hőt a vízben. A víz kiváló hővezető, ezért kell búvárruhát viselni, hogy melegen tartsa testünket, különösen a fejen, ahol a legnagyobb a hőleadás. Az alacsony hőmérséklet hatására a kapilláris erek összehúzódnak, – mint amikor egy hideg napon elhidegül a láb- és kézfejünk. Ez egy természetes folyamat, a szervezet így próbálja a meleg vért a létfontosságú szerveknél tartani. Már a kezdő búvártanfolyamon is tanítjuk, hogy a nyomás növekszik a mélységgel. Ez nyomás a vénáinkat próbálja meg összenyomni különösen a lábainkban és kezeinkben. A szívünkben nyomásérzékelő sejtjei ezt tévesen úgy érzékelik, hogy megemelkedett a vérnyomás. A szervezet reakciója erre a vizeletképzés, illetve a hideg is fokozza a vesék működését akár a mélyben, akár a felszínen. A vesék a vizeletet mint folyadékot, a vérből és a vér közreműködésével a szövetekből választják ki, mellyel csökkentik a keringő vér mennyiségét. A fokozott vizeletképződés mellett, a páramentes levegő lélegzése is folyadékot von el a testünkből, ami kiszáradáshoz vezethet, mely növelheti a dekompressziós betegség kockázatát. A dehidratációt csak folyadékpótlással tudjuk ellensúlyozni, ezért sokszor merülés előtt iszunk vizet vagy más folyadékot. A kávé például vízhajtó hatású, de bizonyos ételek, mint például a spárga is serkenti a vesék működését.

A mélyben tehát ki vagyunk kissé szolgáltatva szervezetünk természetes működésének, így fokozottan figyelni kell a hőmegtartásra a megfelelő ruha kiválasztásával és kiegészítő öltözékekkel (csukja, kesztyű). Kerülni kell a vízhajtó hatású italok és ételek fogyasztását.

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!