Milyen búvárfelszerelést vegyek kezdőként?

Összegyűjtöttük Neked, hogy szerintünk egy adott búvárfelszerelést mikor célszerű megvásárolni.

A saját búvárfelszerelés értéke

Sok előnye van a saját felszerelésnek. A saját felszerelés nagyobb kényelmet és jobb közérzetet biztosít. Ami ennél fontosabb, segíthet elkerülni a vészhelyzeteket.

A kezdő búvártanfolyamon megtanultad azon a felszerelésen, ami rajtad volt, hogy hova kell nyúlnod, de a más felszerelésen a csatok és rögzítők másképpen oldhatóak, más alakjuk van és picivel máshol lehetnek. A saját búvárfelszerelésedet először tehát meg kell ismerned, tudnod kell mi hol van rajta, hogyan működik. Ha valamit nem tudsz, bátran kérdezd meg oktatódat vagy az ismerőseid közül a tapasztaltabb búvárokat!

Ha mindig ugyanazzal a merülőtárssal merülsz, előnyös lehet mindkettőtök számára a saját felszerelés. Ha ismered a merülőtársad búvárfelszerelését, akkor jobban tudsz kezelni egy nem várt helyzetet. Például egy víz alatt kilazult palackpánt megigazítása könnyebb lehet, vagy levegőelfogyás esetén időt nyerhettek merülőpároddal.

A legjobb módja, hogy elkerüld a vészhelyzeteket a Mentőbúvár tanfolyam, ahol megtanulod hogyan előzd meg, vagy ismerd fel a problémákat, még mielőtt súlyossá válnának.

Melyik búvárfelszerelést vegyem meg elsőnek?

A Scubaland Búváriskola az alábbi sorrendet ajánlja.

Maszk, snorkel, uszonyok, búvárcsizma

A legfőbb ok amiért a maszk az első, mert egy elhasznált, kényelmetlen bérelt maszk az egész merülésünket megnehezítheti, olyan diszkomfort érzést kelt, ami a kezdő búvároktól elveheti a búvárkodás örömét és a motivációt is. Mi értelme lenne merülni, ha az egész kényelmetlen és még a víz is befolyik a maszkba...
A másik ok, hogy az ember szeme nem a víz alatti közeghez idomult az evolúció során, így maszk nélkül hiába minden más búvárfelszerelés, nem látnánk túl sokat nélküle. Ha már a látás szóba került, vannak akiknek nem jó a látása. Nekik dioptriás maszkok segíthetnek az élesebb látásban.

Búvárruha

A megfelelő búvárruha kényelmet és nem utolsó sorban hővédelmet biztosít a viselője számára. A kényelmetlenség nyugtalanná tesz és elvonja a figyelmedet a látnivalókról, illetőleg a merülőtársaidról.
Könnyen megtalálhatod a Te testvonalaidhoz illő ruhát, különféle anyagokból és vastagságban, valamint más és más designal.

Búvárcomputer

A búvárcomputer egy segédeszköz, ami megkönnyíti a merülések tervezését és a merülés közben figyelmeztet, ha a határok közelébe kerülnénk, segíthet navigálni és monitorozni a levegőfogyasztást. Búvárcomputer nélkül természetesen nem merülünk. Megbízhatóak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a búvárcomputer nem hoz fel a felszínre baj esetén, csak figyelmeztet, így túlságosan rábízni magunkat nem ajánlott.

Búvármellény (BCD)

A mellénynél nem csak a kényelem, hanem a funkciók is számítanak. Saját mellényt akkor érdemes vásárolni, ha a búvárkodást nem évente egyszer végzed, hiszen ahogy egyre több a merülési tapasztalatod, ha körvonalakban is, de tudni fogod mik a további céljaid a búvárkodással. Például ha fotózni vagy videózni szeretnél, jobb ha vannak a mellényen karabínerek, zsebek. Mivel nem olcsó egy búvármellény, azt ajánljuk, hogy akkor vásárolj, ha már nagyjából tudod merre tartasz.

Reduktor szett

A nyomáscsökkentőből kapsz levegőt, így azt gondolná az ifjú búvár, hogy ez a legfontosabb. Valóban fontos, de mivel ez az egyik legdrágább része, így ebből érdemes igazán jót venni. Először tapasztald ki melyik-milyen a merüléseid során, cserélj a merülőtársaddal. Így saját magad is érezheted a különbségeket a kölönböző márkák és típusok között.
Addig is, amíg megveszed a sajátodat, kevés rá az esély, hogy olyan bérelt reduktort kapj, amiből nehéz lenne levegőt venni vagy ami elromlik. Biztosan előfordul olyan, hogy valahol nincs karban tartva, de kezdő búvárként már tudod, hogy olyan helyről ahol ez látszik is, biztosan nem fogsz bérelni.

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!