Tudnivalók Egyiptomba utazáshoz

Egyiptom közkedvelt úti cél a búvárok körében, hiszen a Vörös-tenger hihetetlenül szép korallzátonyokkal van tele és gazdag élővilággal rendelkezik. Összeszedtünk néhány információt, amit tudnod kell az Egyiptomba utazáshoz és amivel rendelkezned kell egy búvárszafarihoz.

Hurghada Marina

Egyiptomi veszélyek, Egyiptomi helyzet

Egyiptomban sajnos mostanában és az elmúlt években is voltak/vannak zavargások, tüntetések és veszélyesnek ítélt állapotok is. Ezek általában elcsendesednek abban az időszakban, amikor a turista szezon elindul, hiszen abból a pénzből élnek az ottani emberek, családok, amit a turisták ott költenek el. Természetesen vannak veszélyek, amik talán valamivel nagyobb eséllyel történhetnek meg Egyiptomban, mint például Magyarországon, de azért véleményünk szerint nem annyira rossz a helyzet, mint amekkorának a média mutatja. Sok helyen olvashatóak az odakint dolgozó magyarok véleményei az aktuális helyzetet illetően, hogy Ők hogyan láttak dolgokat testközelből. Célszerű ezeknek is utánaolvasni a média hírei mellett és aszerint eldönteni, hogy vállalható-e számodra az utazás vagy sem.

A http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom címen utánajárhatsz, hogy a konzuli szolgálat miként vélekedik az akutális helyzetről.

Ha már eldöntötted, hogy utazol...

Útlevél: Mindenképpen rendelkezned kell, a hazautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevéllel, így ezt jobb mielőbb elintézni. Legalább az utazás előtt 1-2 hónappal, így biztosan nem kerül majd olyan sokba, mintha sürgősségi eljárással kérvényeznéd. Ha esetleg valamiért kifutottál az időből, vagy csak későn vetted észre hogy lejárt, akkor igaz nem túl olcsón, de akár 3 nap alatt kiállítják.

Egyiptomi hajós búvárszafarihoz általában Hurghadába megyünk, természetesen repülővel. A repülőút körülbelül 3,5-4 órába telik.

Vízum: Az országba való belépéshez mindenképpen vízum kell, melyet meg lehet előre vásárolni a követségen, illetve a hurghadai reptéren, közvetlen leszállás után. A vízum 1 hónapig érvényes.

Biztosítás: ha hajós búvárszafarira mész, mindenképpen rendelkezned kell olyan biztosítással, ami a búvárkodást is magában foglalja. A Scubaland csapata DAN biztosítással rendelkezik, melyet ki tudunk terjeszteni a velünk utazókra is búvárminősítésüknek megfelelően.

Amikor Egyiptomba a vám ablakhoz érsz, már úgy kell érkezned, hogy egy úgynevezett statisztikai lapot már kitöltöttél. Ezt a vámostól vagy bankostól tudsz kérni, ha nem találnál kitéve a vám előtti pultokon.

Ha búvárkodni mész...

Ahhoz, hogy jól felkészült legyél, mindenképpen vidd magaddal az összes búvárfelszerelést, ami kötelező és amire ezen felül szükséged lehet.

Alap búvárfelszerelések: búvárruha, reduktor szett, búvármellény (BCD) + súlyzsebek, ólomöv (ólom nélkül), csizma, uszony, maszk, sznori, búvárlámpa + elemek, bója orsóval és kötéllel, búvársíp, shaker vagy duda, búvárkomputer, esetleg búvárkés, kesztyű és csuklya ha nagyon fázós lennél.

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!