Öt hiba, amit a kezdő búvárok elkövetnek

Frissen végzett búvárként még sok az ismeretlen, minden új és izgalmas. Néhány "újoncot" ez hibára késztethet, de Te már biztosan nem fogod elkövetni a felsorolt hibákat.

5. Kapkodás, sietség

Ne akard utólérni a már képzett búvárokat készülődéskor. Nekik valószínűleg már gyorsabban megy a rutin miatt. Te fordíts rá időt, hogy megfelelően összeszerelj, felöltözz és gondold végig a társellenőrzés lépéseit minden merülés előtt. Merüléskor süllyedj lassan és egyenlíts méterenként vagy sűrűbben. Amikor lefelé süllyedsz, gondolj rá, hogy be kell állítanod a lebegőképességedet, hogy ne "csapódj" az aljzatnak.

4. A saját felszerelés hiánya

A saját felszerelésed illeszkedik a legjobban Rád, abban érzed magad a legkényelmesebben. A különböző felszereléseken sokminden másképpen lehet elhelyezve, a sajátodat ha megszoktad, már nem kell keresned mi és hol van rajta. Szívesebben vezeted Te is a saját autódat, minthogy kölcsönkérj egyet?

Biztosan felmerül Benned a kérdés, hogy milyen búvárfelszerelésbe ruházz be elsőként, ezért mi összegyűjtöttük Neked, hogy szerintünk mit és milyen sorrendben célszerű megvásárolni.

Ha saját búvárfelszerelést vásárolsz az évekig használható lesz majd, de csak ha megfelelően karbantartod. Néhány tipp, amivel megnövelheted búvárfelszerelésed élettartamát

3. Ha vannak bizonytalanságok, de nem mersz rákérdezni

Minden búvár volt kezdő valamikor és tanult, fejlődött azáltal, hogy feltette a kérdéseit. Ne szégyelj útmutatást, megerősítést kérni vagy tisztázni a bizonytalanságokat. Néhány alapvető kérdés a búvárkodásról. A legtöbb esetben nem Te vagy az egyetlen, akinek információra van szüksége, csak esetleg mások is félnek kérdezni, mert félnek a rossz megítésétől. Te ne kövesd el ezt a hibát és jegyezd meg, hogy

nincs buta kérdés, csak fel nem tett kérdés van!

2. Sokmindent egyszerre

Időbe telik, amíg hozzászoksz a víz alatti környezethez. Lebegned kell, hogy ne tegyél kárt a környezetedben és magadban, figyelned kell a levegőfogyasztást, kommunikálni kell a merülésvezetővel és a merülőpároddal is. Frissen végzett búvárként fontos, hogy megszerezd a megfelelő tapasztalatot, mielőtt fotós vagy videós tevékenységgel kezdenél foglalkozni. Az egyszerre végzett túl sok tevékenység megosztja a figyelmedet és leterheli az agyadat.

Ha tovább szeretnél fejlődni oktatói felügyelet alatt, végezd el a haladó búvártanfolyamot, ami nagyszerű lehetőség, hogy kipróbáld a különböző víz alatti kalandokat. (áramlatmerülés, éjszakai merülés, hajós merülés, stb.)

1. A következő merülés halogatása "vizsga" után

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz mint frissen végzett búvár, hogy nem merülsz. Mint minden tudás esetén, így van ez a búvárkodásban is; ha nem használod a tudásodat, elfelejted.

  • Tervezz merüléseket és merülj, helyi tavakban vagy akár medencében
  • Ne állj meg a kezdő szinten, többet tudni mint mások, csak előnyt jelenthet számodra

Ha nem merülsz egy ideig és a tudásod kissé megkopik, ismételj a tanfolyamra kapott tananyagból és vegyél részt a PADI RaActivate programban a készségek újratanulása vagy felfrissítése céljából!

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!