Merülőtárs ellenőrzése a vízbemenetel előtt

A vízbemenetel előtt a búvároktatód/merülésvezetőd és a merülőpárod is ellenőrzi a felszerelésedet a biztonság kedvéért, hogy az esetleges figyelmetlenségből se lehessen probléma.

Búvárfelszerelés összeszerelése

A merülés előtti felkészülés első lépése az, hogy minden búvár önállóan, magának szereli össze a saját vagy bérelt búvárfelszerelését. A kezdő búvártanfolyamon tanult módszereket alkalmazva le is ellenőrzi a felszerelését. A palackra rárakjuk és rögzítjük a búvármellényt, ügyelve a kényelmes viseletre (megfelelő magasság beállítása és a palackszelep valamint a háttámla párhuzamos pozíciójára). Az első lépcsőt, ami lecsökkenti a palack nyomását, betekerjük a palackszelepbe (DIN rögzítés esetén), ellenőrizve hogy a gumi „O” gyűrű a helyén van, vagy hogy nem sérült. Ezt követően felszereljük az inflátor tömlőt a mellényen található inflátorra (palackból levő levegővel lehet felfújni a búvármellényt), majd a palack szelepet megnyitjuk. A nyomásmérő mutatja a palackban levő levegőtartalékot. Az elsődleges levegőforrásunkon keresztül ellenőrizzük a palackban levő levegő minőségét szaglással, majd ízleléssel. A levegőnek nem lehet szaga, sem íze. A tartalék levegőforrást is leellenőrizzük, illetve a búvármellényt is részlegesen felfújjuk, majd kiengedjük belőle a levegőt. Ha nem pár percen belül kezdünk neki a merülésnek, általában elzárjuk a palackot.

Merülőtárs ellenőrzése a vízbemenetel előtt

A felszerelés összerakása után ólmokat és egyéb búvárfelszereléseket összekészítjük, majd irány a merülőhely. Ahol még a vízbemenetel előtt felöltözünk magunktól vagy a búvártársunk segítségével. Ha készen állunk a merülésre, akkor jöhet a merülőtársi ellenőrzés, mely igencsak fontos, hiszen elzárhattuk például a palackot.

Te tudod mi az a „MÓRLO”?

M”, mint Mellény ellenőrzése, azaz társunk felfújja a mellényt és megnézi, hogy minden kiengedő szelep megfelelően működik e.
Ó”, mint Ólom súlyok meglétének és mértékének ellenőrzése a merülőpárunk övén illetve mellényébe integrált súlyzsebekben.
R”, mint Rögzítések ellenőrzése, mely magában foglalja a csatokat, pántokat, nyomásmérő és tartalék levegőforrás, valamint az egyéb eszközök rögzítéseit (fényképező, bója, shaker, orsó, síp, stb.).
L”, mint Levegő ellenőrzése. Meg kell győződni arról, hogy a palack nyitva van e, a kellő nyomás a merüléshez elegendő, illetve a légzőautomaták megfelelően működnek.
O”, mint OK a végére, ha a felszerelés rendben van. Mehetsz merülni, de ne feledd Te is leellenőrizni a társadat!

Te tudod mi az a „BWRAF” vagyis a buddy check?

B”, mint Begin with BCD (Buoyancy Compensate Device).
W”, mint With weights.
R”, mint Releases
A”, mint Air check
F”, mint Finally OK

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!