A búvárok levegőforrása

Ismerd meg a búvárok légzőautomatáját, azt az eszközt, amivel kényelmesen tudnak lélegezni a víz alatt akár 40 méter mélységben is.

A reduktor szett

Egy elsődleges nyomáscsökkentő eszközt csatlakoztatunk a búvár palackba (első lépcső) mely elosztja különböző módon a palackban levő, hatalmas nyomású, sűrített levegőt (általában 200 bar). Ebből az első lépcsőből ágazik ki a nyomásmérő, ami mutatja az aktuális levegőmennyiséget a palackban, továbbá rendelkezik egy úgynevezett inflátor kimenettel, így egy tömlő segítségével csatlakoztatható a búvármellényhez (a palackban levő levegővel szoktuk felfújni). Ezen felül még két tömlő jön ki az első lépcsőből, melyek végén egy-egy második lépcső, azaz nyomáscsökkentő található. Az egyik, a búvárok elsődleges levegőforrása, a másik pedig a biztonsági levegőforrás1, mely a merülőtárs lélegeztetésére kiválóan alkalmas, vagyis egyszerre ketten, könnyedén lehet lélegezni egy palackból, akár vészhelyzetben vagy felügyelt helyzetben. Vészhelyzet lehet a levegő elfogyása, ami az oda nem figyelésből, vagy felszerelés meghibásodás miatt alakul ki, leginkább súlyos hanyagság okán. A felügyelt szituáció pedig az, amikor a merülőpárok eltérően fogyasztanak levegőt, tehát az egyiknek gyorsabban fogy, mint a másiknak. Amikor az egyik búvárnak már csak 50 bar maradt a palackjában, kérhet társától levegőt, ha annak sokkal több van. Amíg a társ búvár palackja 50 bar nyomásra nem csökken, addig tovább élvezhetik a búvárkodást, egy palackból lélegezve. Ez esetben nagyon fontos, hogy gyakran nézzük a nyomásmérőt, illetve ilyen esetben 50 bar-nál mindkét búvár befejezi a merülést.

A nyomáscsökkentésre két lépcsőben van szükség. A palackban levő nyomást az első lépcső lecsökkenti egy alacsonyabb nyomásra (típustól, gyártótól és beállítástól is függ a nyomáscsökkentés mértéke). Ez akkor válik felhasználhatóvá a búvár számára, amikor a második lépcső, a környezettel azonos nyomásra csökkenti az első lépcsőből érkező levegő nyomását, így biztosítva a kényelmes légzést a víz alatt, a rekreációs búvárkodás mélységhatárain belül.

1 szinonimák: másodlagos vagy alternatív levegőforrás, oktopusz (angolul octopus), biztonsági második lépcső.

Ami elromolhat, az el is romlik?!

A búvárok légzőautomatái rendkívül megbízhatóan működnek, de megfelelő karbantartásra szükség van. Ha hanyagok vagyunk és nem is gondolunk rá, vagy csak húzzuk az időt, és azt mondjuk “jó lesz ez még a következő búvárszafarira, majd utána szervizeltetjük”, akkor valóban megvan az esélye, hogy elromlik a nyomáscsökkentő. Az oda nem figyelés is okozhat meglepetést. Sokan nem gondolnak rá, hogy a nem fagymentes reduktorok átlagosan 7 fokig használhatóak, annál hidegebb környezetben elfagyhatnak. Nem törvényszerű, de van rá lehetőség. Arra is kell gondolni, hogy az édesvízi tavakban (például Neufelder See) a felszíni 24 fokos víz mellett, lehet 7 fok 20 méter mélyen.

Egy éves szerviz során, minden gumigyűrű és szűrő cserére kerül az első lépcsőben és a második lépcsőben is, mellyel elkerülhető, hogy meglepetés érjen minket a víz alatt. Ha elromlana a reduktorunk, akkor is fogunk belőle levegőt kapni, mert a legrosszabb esetben is jön belőle levegő, csak éppen nyomáscsökkentés nélkül áramlik majd, azaz szabadonfolyóvá válik. A kezdő búvártanfolyam része, hogy megtanulják a leendő búvárok, miként kell egy ilyen helyzetben eljárni, hogyan kell ilyenkor lélegezni. Természetesen nem hibás eszközökkel merülünk a búvártanfolyamon, hanem szimuláljuk a reduktoron levő pótadagoló gomb segítségével, ami a gomb megnyomásának erőssége szerint nyitja ki a szelepet és engedi ki a levegőt egyre kisebb nyomáscsökkentéssel. A tanulók legtöbbször tartanak ettől a feladattól, de amikor a medencében először a vízfelszínen, majd a víz alatt gyakorlunk, már könnyen elvégezhetőnek, egyszerűnek tartják.

A merülésvezető (Divemaster) és a merülőpárunk biztonsági levegőforrása is rendelkezésre áll, ha erre szükség van, hiszen mind közel vannak hozzánk és számíthatunk a segítségükre. Habár egy jól felkészült, alapos búvárcsapattal nem fordulnak elő ilyen hibák, azért a levegőfogyasztás még lehet átlagon felüli egy-egy búvárnak.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!