Meddig tudnak lent lenni a búvárok?

A cikk elolvasásával választ adunk azokra a kérdésekre, hogy mi van a búvárok palackjában, és mi befolyásolja azt, hogy mennyi időre lesz elég a légzőgáz.

Mit rejt a búvárok palackja?

A búvárkodáshoz használt palackok nagy része nem valami különleges gázzal van töltve, hanem levegőt tartalmaz sűrítve és némiképp megtisztítva. A palacktöltő berendezések szűrni képesek a levegőben található részecskéket (por, pollen, illat anyagok), valamint a pára nagy részét (A test folyadékot veszít a kilégzésekkel, így pótolni kell a folyadékot). A sűrített levegő szárazabb és tisztább, így 21% oxigén és 79% nitrogén keveréke található a palackban, leggyakrabban 200-szoros sűrítési arányban. Ez azt jelenti, hogy a különböző méretű palackok esetén (10-12-15 liter) az űrtartalomhoz képest, 200-szor annyi levegő van. (Az alábbi táblázat segít jobban átlátni egy palackba töltött levegő mennyiségét)


Palackok levegőmennyisége
PalackméretTöltőnyomásLevegőmennyiség
10 literes200 bar2000 liter
12 literes200 bar2400 liter
15 literes200 bar3000 liter

“Meddig tudnak lent lenni a búvárok?”

Levegőfogyasztás becslése

Akit érdekel a búvárkodás, de még nincsenek ismeretei róla, azok gyakran felteszik azt a kérdést, hogy mennyi ideig tudnak lent lenni a búvárok. A válasz sajnos nem egyértelmű, hiszen számos dolog befolyásolja a víz alatti levegőfogyasztást. (A búvárfelszerelés része a nyomásmérő konzol (analóg vagy digitális), hogy követni tudjuk a levegőfogyasztást menet közben.)

Befolyásoló tényezők

  • Merülés mélysége (nagyobb mélységben gyorsabban fogy a levegő)
  • A búvár mozgásának intenzitása (lábmozgás erőssége, testtartás, helyes lábtempó)
  • Számít az életkor, hiszen egy gyermek vagy felnőtt más méretekkel rendelkezik
  • A nő és férfi test közötti különbségek sem elhanyagolhatóak, mivel a nők teste kisebb a férfiakénál, a kisebb test elmozdítása kisebb energiát is igényel a vízben, ahol a közegellenállás jóval nagyobb, mint a felszínen a levegőben.
  • Testtömeg, testzsír is alakíthat a levegőfogyasztáson (nem feltétlenül). Általában véve a nagyobb test nagyobb tömeget jelent, mely nagyobb vízkiszorítást eredményez, tehát a nagyobb felhajtóerő több ólomsúlyt kíván a merüléshez
  • Ha nincsenek áramvonalasan elhelyezve a búvárfelszerelések és a kiegészítők, akkor nagyobb lesz a közegellenállás, ezért a búvár több energia-ráfordítással tudja biztosítani a haladást.

A levegőfogyasztást, az említett tényezők miatt nem lehet pontosan kiszámolni, ahogyan a jövőt sem látjuk előre, viszont némi “matekozással” tudunk becsülni, illetve műszerek segítségével, valamivel pontosabban lehet előre vetíteni a további levegőfogyasztásunkat, de csak néhány merüléses tapasztalat után. Célszerű naplózni a merülési mélységet, időt és azt, hogy hány bárt fogyasztottunk a palackból, úgy a következő merülésre már a tapasztalt alapján becsülhetünk.

Levegőfogyasztás becslése
Palackméret
(acélpalack)
Levegőmennyiség
(200 bar-ra töltött tartály)
Átlagos légzésszám
(liter/perc)
Levegőfogyasztás
(becsült érték)
10 liter2000 liter0m 8 l/min
10m 16 l/min
0m ~250 perc
10m ~125 perc
12 liter2400 liter0m 8 l/min
10m 16 l/min
0m ~300 perc
10m ~150 perc
15 liter3000 liter0m 8 l/min
10m 16 l/min
0m ~375 perc
10m ~187,5 perc

A percenkénti belégzések száma eltérhet az átlagtól. Az erőteljes vagy szükségtelen mozdulatok, a stresszes állapot (adrenalin) jelentősen emelhetik a légzésszámot, valamint a tudatos légzés, mely a kevesebb levegőfogyasztásra irányul általában fordított hatást eredményez.

Búvárkomputer jeladóval

Levegőfogyasztás mérésére használhatjuk a búvárkomputert, melyből néhány rendelkezik társítható jeladóval, ami az első lépcsőre csatlakoztatható (magas nyomású portra). A kezdeti palacknyomás és az aktuális palacknyomás, valamint az eltelt idő alapján, képes átlagolni, hogy milyen levegőfogyasztásunk van percenként, így becsühető az is hogy a palackunkban levő levegőtartalék még mennyi időre lesz elegendő.

Az analóg vagy digitális nyomásmérő konzolt kiválthatjuk a jeladós búvárkomputerrel, azonban ezt mi nem javasoljuk, mert a jeladó és a komputer közötti kapcsolat megszakadhat merülés közben, illetve meghibásodás esélye sokkal nagyobb mint egy átlagos analóg nyomásmérő esetében.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!