Hogyan válassz búváriskolát, búvároktatót?

Ha komolyan érdekel a búvárkodás és rászánod magadat egy kezdő búvártanfolyamra, érdemes jól körbenézned. A búváriskolákat tömegével találod meg manapság az interneten. Figyelmedbe ajánlunk néhány szempontot, melyre szerintünk érdemes odafigyelned.

Amikor elkezdesz böngészni, leginkább azok fognak meg, akik az első helyeken vannak a találati listában, hiszen azok sikeresebbnek, menőbbnek tűnnek. Valószínű, hogy sikeresebbek, mint mások, üzleti szempontból szinte biztosan. Ebből adódik egy fontos kérdés: "Egy búváriskola üzleti sikere előny Számodra is?" Nem feltétlenül. Érdemes összehasonlítani több ajánlatot, hogy képet kapj a kínálatról.

Búvároktatási rendszerek

Amint elkezded a keresést mindjárt választás elé is kerülsz, hiszen többféle búvároktatási rendszerrel találkozol, ami a saját kiválóbb mivoltát hirdeti. Mi, a Scubaland Búváriskolában a PADI rendszert választottuk, ebben a rendszerben oktatunk, mely minden kétséget kizáróan a legismertebb oktatási rendszer. Elfogultság nélkül ajánlást tenni szinte lehetetlen, de úgy gondoljuk, hogy 1966 óta, az a valamivel több, mint 23 millió búvár, aki ebben a rendszerben tanult nem tévedésből választotta ezt. Más búvároktatási rendszerek is természetesen lehetnek jók, ezt a kérdést nem vitatjuk. Egy leendő búvár számára talán a legjobb az, ha a szimpátia alapján hoz döntést és a számára szimpatikus cégtől kér ajánlatot.

Ezeket tisztázd le, amikor búvárképzésre jelentkezel!

Természetesen nem minden fehér vagy fekete, de fontos tájékozottnak lenni és előre kérdéseket feltenni. Sajnos mindenhol vannak jók és kevésbé jók, és előfordulnak csalók is. A jelentkezők sokszor nem tudják, hogy mit kellene kapniuk vagy csak később jönnek rá, hogy mennyi elméleti és/vagy gyakorlati tudást nem kaptak meg abból, amit kötelezően kellett volna.

Mindig kérdezz rá, hogy mit tartalmaz a tanfolyam díja és figyelj a részletekre is! Egy honlapon bármikor át lehet írni a tartalmat, amire később nem tudsz hivatkozni, hacsak nem mentetted le vagy kérted meg írásban a feltételeket. A legjobb, ha van számla a tanfolyamról és van a tanfolyamról szerződésed –, amiből természetesen Neked is jár egy saját példány. Sajnos van olyan, hogy aláíratnak valami szerződésfélét, de csak 1 példányban, ami az iskoláé, mondani sem kell, hogy az nem fog segíteni egy vitás helyzetben a tanulónak. Ezek hiánya szerintünk eleve kizárja a búvároktatót vagy iskolát a választhatóak közül.

Minden tanulónak rendelkeznie kell saját tananyaggal. Az elméleti tudást lehet tankönyvből ismételni vagy hiányosság esetén pótolni, de ha egyáltalán nem, vagy egy páros tanfolyam esetében csak egy tankönyvet adnak, az már felkeltheti a gyanút, hogy nem lesz rendben minden. A tanfolyami árban ha benne van, akkor az bele van kalkulálva az árba és kifizeted, így azt meg is kellene kapnod. Ha nincs benne az árban, sok rejtett, nem várt költséged lehet a befejezésig, amivel már az a vonzó ár, amivel csalogatnak nem is olyan kedvező.

Véleményünk szerint, nem lehet egy uszodai alkalommal – magabiztosan – elsajátítani mindent, főleg a lebegést, mely a búvárkodás esetében az egyik legfontosabb. Sok esetben csak villámgyors ütemben, kapkodva haladsz végig a feladatokon, vagy rosszabb esetben ki is maradnak kötelező vészhelyzeti eljárások, melyekre lehet, hogy sohasem lesz szükséged. De mi van, ha egyszer mégis? Ha egyszer megcsinálod a gyakorlatot és megértetted a lényegét, akkor az agyadban már tapasztalatként fog raktározódni a tudás, így szükség esetén rutinnal fogod kezelni a helyzetet. Nem lesz bizonytalanság a fejedben, mert tudod, hogy képes vagy végrehajtani újra.

Egy búvároktató kiválasztásánál fontos, hogy ne csak a szakértelem legyen meg (ami mondjuk alap), hanem kellő türelemmel álljon hozzá a tanulókhoz, a tanításhoz. Ha választasz, olyat válassz, aki képes alkalmazkodni a Te igényeidhez, mert Neked kell megtanulni, de rosssz tanárral könnyen elvesztheted a motivációdat, így nem az élvezetért fogod csinálni, hanem azért mert rajtad lesz a nyomás, hogy ha már kifizetted, akkor be is fejezed.

Eddig a tanulásról volt szó, azonban igen fontos kérdés, hogy hol vizsgázol majd le. Ha nem kérdezel rá, később derülhet csak ki, hogy csak olyan búvártúrán, búvárszafarin vizsgázhatsz le, mely többszöröse az általad becsült, vagy a máshol látott áraknak. Ha Magyarországon tervezed a vizsgát, akkor minimális költségből úszhatod meg, de ha ki kell menned Horvátországba, mert csak ott hajlandóak levizsgáztatni, akkor a többszörösébe fog kerülni annak, amit erre szántál volna. Természetesen nem azzal van a baj, hogy Horvátországban vizsgázol, hanem azzal, ha nem szerepelt a terveidben. Ha ilyen helyzetbe kerülnél, bátran átigazolhatsz, azaz levizsgázhatsz másik oktatónál.

Olvass utána az ajándékoknak is, mert kecsegtető ajándékokat ígérhet számodra néhány búváriskola, hogy őket válaszd, azonban sokszor ez csak csalogatás. Például az ajándék tanfolyamhoz el kell menned extra búvártúrára, hogy megkaphasd a minősítést és még a képesítést igazoló búvárigazolványért is fizetned kell. Lehet hogy rájössz arra is, hogy számodra valójában értéktelen ajándék.

Mi az alábbi kérdéseket biztosan feltennénk, ha most kezdenénk búvárkodni

  • Szimpatikus a búvárcsapat, búvároktató?
  • Megfelelő az árazás? Nem gyanúsan olcsó a többihez képest?
  • Mit tartalmaz a tanfolyam díja?
    • Van tanfolyamról szerződés? Elolvasható jelentkezés előtt? (Kérésre azonnal elküldjük Neked emailben)
    • Kapok számlát? (Mi adunk számlát a tanfolyamról, a vizsgáról és a búvárigazolványról is)
    • Kapok tankönyvet és egyéb tananyagot? (Hivatalos tananyagot kapsz)
    • Mennyi időt vesz igénybe az elméleti oktatás? (8-10 óra az átlag)
    • Hány uszodai alkalom van benne az árban? (Két alkalmat adunk, összesen 5 merüléssel)
    • Van kötelező extra uszodai oktatás? (Nincs, csak nagyon extrém esetben)
    • Mikor vannak az uszodai alkalmak? (Hétköznap vagy hétvégén, amikor Neked jó)
    • Az uszoda belépőjegye benne van az árban? (Igen, mindkét alkalomra)
    • Az uszodába kapok teljes(!) felszerelést? (Beleértve a búvárruhát is) (Teljes, hiánytalan és új(!) felszerelést kapsz)
    • Hol vannak vizsgalehetőségek? (Főoldalon már a szervezettt vizsgalehetőségeket láthatod dátumokkal)
    • Mikor van lehetőség vizsgát tenni? (Csak az időjárás és hőmérséklet határozza meg)
    • Mennyibe kerül a vizsga adott helyszínen? (A honlapon megtalálod az összes információt a búvártúrák oldalain)
    • Mennyibe kerül a búvárigazolvány? (Nálunk 15500 Ft (kb. 50 EUR), amiről számlát is kapsz)
    • Milyen járulékos, tanfolyamon felüli költséggel kell számolni? (Nálunk nincs semmilyen egyéb költség, annyi amennyi le van írva!)

A kezdő búvártanfolyam 43900 Ft, páros kedvezménnyel 38900 Ft/fő, melyben több ajándékot is találsz.
Ha valami nem egyértelmű számodra, hívj minket bátran (+3670-250-3877), küldj emailt vagy szöveges üzenetet! (Facebook, Viber, whatsup, Google Hangouts)

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!