Édesvíz vagy tenger? Hol búvárkodjak?

A videók és az interneten látott fényképek szinte mindenkit lenyűgöznek, tehát valószínűleg Te is a tengeri élővilágba szerettél bele, az tett kíváncsivá, ösztönzött arra, hogy belekezdj a búvárkodásba, vagy éppen emiatt keresed a megfelelő búvároktatót.

Az élővilág

Az első meghatározó szempont lehet a választásra hiszen, ha delfint és korallokat szeretnél látni, biztos nem édesvízben fogod ezeket keresni. Az édesvíz élővilága is érdekes, és mindenképpen érdemel egy esélyt a merülésre, főleg ha még nem búvárkodtál édesvízben, de a nyári hangulatot idéző tenger, napsütés és meleg, vagyis az ehhez tartozó miliő legtöbbünk számára sokkal vonzóbb, mint a természetes vagy mesterséges tavak, illetve folyók és környezetük.

Akik vizsgahelyszínt választanak, azok számára leginkább a tengeri környezet, amit mi ajánlunk. Különbség a vizsgafeladatokban ugyan nincs, azonban a vízi környezet teljesen más és nem csak a sótartalom a különbség! A vizsgahelyszínekről ide kattintva tájékozódhatsz.

A látótávolság

Ha csak fürdőzni megyünk vízbe, szeretjük tudni mi van alattunk, ha búvárkodunk természetesen alaposan megnézzük, amit csak lehet. Édesvízben a látótávolság jóval rövidebb, mint a tengerben, ennek oka pedig leginkább a vízben lebegő részecskéknek, főleg az algáknak köszönhető, melyek nem engedik lejutni a Nap fényét. A látótávolságot persze több dolog is befolyásolhatja, melyekről már részletesen tanultál, vagy tanulni fogsz a kezdő búvártanfolyam elméleti tudásfejlesztésen. A rövid látótávolság legtöbbünknek kevésbé vonzó, hiszen rejtélyesebb, esetleg félelmet kelt, ha nem tudjuk mivel találkozhatunk odalent. Aggodalomra azonban semmi ok, felejtsd el a horrorfilmeket, a legdurvább szörnyek víz alatt is mi, emberek vagyunk. A tengerek élővilágát nehéz felülmúlni, azonban ha már búvár vagy, érdemes kipróbálnod a tavakat is, ezek is nyújthatnak remek búvárélményeket.

Látótávolság édesvízben
Látótávolság tengerben

A hőmérsékleti viszonyok

Általában vágyunk a napsütésre, a melegre és a víz közelébe, tehát nem elhanyagolható szempont, hogy milyen éghajlat és időjárás uralkodik a környéken, ahol nyaralunk és ahol búvárkodunk. A nyaraláshoz mindenki a saját magának megfelelő környezetet választhatja, akár édesvízben, akár tengerben szeretne fürdőzni. A búvárkodásnál a vízhőmérséklet változhat, ahogy egyre mélyebbre merülünk le. Nem is kell komoly mélységet elérni ahhoz, hogy jelentősen változzon a víz hőfoka. A tengerekben hatalmas víztömegek mozognak ideiglenesen vagy állandó jelleggel (áramlatok), mely felkavarja a vizet, így kevesebb hőhatárral (hőmérséklet különbséggel) számolhatunk. A tavakban a hőhatárok vagy másnéven termikus vonalak, gyakrabban alakulnak ki és több különböző hőmérsékletű vízréteggel találkozhatunk merülés közben. Nem ritka az édesvizű tavakban a 10+°C eltérés, például 20 méteres mélység és a felszín közeli, kellemes 24°C között.

A megfelelő hővédelmet nyújtó búvárfelszerelést biztosítjuk a velünk merülő tanulóknak és a képzett búvároknak is.

A búvárruha

A fentebb leírt hőmérsékleti tényezők nagyban befolyásolhatják a merülési élményt. Főleg akkor, ha nem tervezünk előre és nem a megfelelő öltözéket választunk. A búvárkodáshoz szárazruha, félszáraz és nedves ruha használható. A szárazruha egy teljesen vízzáró ruha, mely a csukló és nyak mandzsettáknál nem enged be vizet, így megfelelő száraz öltözékkel nem fázunk a víz alatt és még vizesek sem leszünk. A szárazruha egy jó dolog, de merülés közben a ruhába is kell belefújni vagy éppen kiengedni belőle levegőt, tehát tudni kell kezelni, éppen ezért a használata szárazruhás búvártanfolyamhoz van kötve. A félszáraz vagy nedves ruhák beengednek vizet a testünk és a ruha közé, melyet a testünk felmelegít és ez a víz csak kissé cserélődik, így kellemes hőérzetet ad. Nedves ruhában akár a 22 fokos víz is lehet hideg a merülés végére, de van aki nem fázik 18°C-os vízben sem. A neoprén búvárruha vastagságán és persze az egyéni hőháztartáson is múlik, hogy milyen búvárruhát és kiegészítő ruházatot választunk. A kiegészítő ruházat például a neoprén csuklya, kesztyű, zokni, aláöltöző (lycra), illetőleg a shorty (rövid búvárruha), amit a hosszú alá vagy fölé lehet felvenni.

A súlyozás

A tengervíz a sótartalma miatt egy sűrűbb közeget jelent az édesvízzel szemben, ezért a búvárfelszerelés felhajtóereje nagyobb tengervízben. A neoprén búvárruhák zárt levegőbuborékokkal vannak teli, így a vízben ennek felhajtó erejét kell ellensúlyozni. Ez azt jelenti, hogy több ólomsúly kell a merüléshez tengerben. A kevesebb ólomsúly előnye sajnos el is veszhet a hidegebb édesvízben, mivel több ruhát veszünk fel adott esetben, ezáltal több levegőbuborékot is viszünk magunkkal, tehát több súly kell a merüléshez.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!