Így búvárkodj biztoságosan!

Közeleg a búvár szezon. Hamarosan felébredsz téli álmodból és a tengerbe vagy tóba veted magad, hogy búvárkodhass .
Összeszedtünk Neked 8 megfontolandó dolgot, mely a biztonságodat szolgálja.

Így búvárkodj biztoságosan

Habár a merülőtársi ellenőrzés is egy nagyon fontos dolog, de arról már írtunk korábban részletesen. Javasoljuk, hogy fusd át mégegyszer ismétlésként az alábbiak mellett.

1. Vigyázz a környezetre!
Bár a látnivaló általában az aljzat közelében van, lehetőleg ne érintkezz az aljzattal és vigyázz, hogy az uszonnyoddal, palackoddal, vagy a lógó felszereléseiddel se rombolj le semmit. Ha esetleg gondod van a lebegés beállításával, a tökéletes lebegőképesség tanfolyam Neked való. A korallokat és halakat ne piszkáld és ne etesd!
2. Egyenlíts mindig időben, méterenként vagy gyakrabban!
Ha nem tudsz egyenlíteni, semmiképp ne süllyedj tovább! Jelezz a merülőtársadnak és emelkedj feljebb, ahol a füledben levő nyomást kiegyenlítheted. Ha így sem sikerül egyenlítened, lehet hogy érdemes befejezni a merülést.
Olvasd el az egyenlítésről szóló cikkünket: Az egyenlítés titka, nem csak búvároknak!
3. Soha ne tartsd vissza a lélegzetedet!
Kellett hogy tanuljad, de ez annyira fontos szabály, hogy mindig el kell mondani. A visszatartott lélegzet súlyos tüdőtágulásos sérülést okozhat. Búvárként arra is figyelj, hogy nem képzett búvároknak a mélyben ne adj levegőt, csakis extrém esetben, például vészhelyzetben. Ha ilyen történne, kísérd a társaddal a felszínre az illetőt és győzödj meg róla, hogy folyamatosan lélegzik és nem tartja vissza a lélegzetét.
4. Kövesd a megbeszélt tervet merülés közben.
A merülőtársaddal együtt tervezd meg a merülést, így készen állsz majd váratlan helyzetekre is. Figyelj magadra és a merülőtársadra, hogy miylen mélységben vagytok. Legyél elég közel, hogy szükség esetén segíteni tudj. Az útvonalat is jegyezd meg, hogy visszataláljatok.
Olvasd el a merüléstervezésről szóló cikkünket: A merüléstervezés lépései!
5. Figyeld rendszeresen a nyomásmérődet
Minél mélyebbre merülsz, annál hamarabb fogy el a palackból a levegő. Ha nem figyeled a nyomásmérődet és még a társad és/vagy a merülésvezető sem kérdez rá, olyan helyzetbe kerülhetsz, hogy elfogy a levegőd.
6. Kerüld a fizikai túlerőltetést!
Ha fizikailag túlterheled magad merülés közben, az izomgörcsöket okozhat és a túlerőltetés kihat a légzésre is. Az izomgörcs kellemetlen, a nem normális légzés pedig pánikhoz vezethet. Figyeld magadon a túlerőltetés jeleit és ügyelj a légzésedre.
7. Vízbemenetelkor és kijövetelkor hagyj helyet a társadnak.
Amikor óriáslépéssel mész be a vízbe, ügyelj rá, hogy ne legyen alattad a társad, vagy hagyj helyet neki, ha Te mentél be előbb. Kijövetelkor nem a parton mész ki a vízből, helyezkedj úgy, hogy ne tudjon rád esni a merülőtársad a létráról, ha esetleg véletlenül megcsúszna.
8. Tudd mikor kell „nem”-et mondani!
Ha nem érzed jól magad, túl fáradt vagy, esetleg nincs kedved merülni, akkor hagyd ki a merülést. Ismerd a saját határaidat! Ha hozol egy döntést saját magadért, azért még nem fog senki kigúnyolni! Ha félsz attól hogy mégis, csak mond azt, hogy fáj a füled. Rajtad kívül senki nem fogja tudni, hogy valóban fáj vagy esetleg ez nem így van.

Ha már régen nem merültél, de a sok kihagyás után újra merülni támad kedved, akkor vegyél részt a PADI ReActivate programunkban, mely felfrissíti elméleti tudásodat és gyakorlati készségeidet is.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!