Az egyenlítés titka. Nem csak búvároknak!

Éreztél már kellemetlenséget a füledben, amikor víz alá merültél? Tudod hogyan előzheted meg, miként orvosolhatod?

Mi okozza a kellemetlen érzést?

A felszínen a szervezetünkre nehezedő nyomás tulajdonképpen a levegő súlya. Ezt a nyomást mondjuk 1 bár-nak vagy atmoszférának. (A búvárok általában bár-ban számolnak, mert az atmoszféra és bár mértékegységek közötti különbségek elhanyagolhatóak a kedvtelési búvárkodás esetén.)
Ahogy a levegőnek, a víznek is van súlya. Amikor lemerülünk a víz alá, nem csak a levegő súlya nehezedik ránk, hanem a felettünk levő vízoszlopé is, és ezzel megnő a nyomás, amit a testünk meglepően jól tolerál, azonban a középfülben, száj- és arcüregben levő levegő, a nyomás hatására sűrűbbé válik, a térfogata csökken. A víz súlya végeredményképpen befelé nyomja a dobhártyát, nincs ami ellentartson ennek az erőnek, ezért érzünk egyre nagyobb kellemetlenséget később (mélyebben) már fájdalmat.

Hogyan képesek fájdalom nélkül merülni a szabadtüdős és légzőkészülékes búvárok?

Testünk levegővel telt tereit úgy tudjuk kiegyenlíteni, hogy további levegővel töltjük fel azokat. Az arcüreg és a középfül összeköttetésben áll egy úgynevezett Eustach kürtőn keresztül, az arcüregbe pedig könnyen áramlik a levegő a szájüreg felől. Egészen egyszerűen csak ki kell lélegeznünk a tüdőnkből úgy, mintha az orrunkon akarnánk kifújni a levegőt, de az orrnyílásainkat eközben lezárva tartjuk (általában kézzel befogjuk). Szabadtüdős búvárok sokszor használnak orrcsipeszt, mely segíthet az egyenlítésben, nem kell az orrhoz nyúlniuk süllyedés közben.
Biztosan láttál már repülőn olyan embert, aki befogja az orrát. Valószínűleg nyomást kiegyenlít éppen. A repülőgép kabinjában levő nyomásváltozásra is "bedugul" kissé a fül, ezért ott is alkalmazható a Valsalva módszer (kilégzés a befogott orr ellenében). Túlerőltetni azonban nem szabad, hogy a nyomás által okozott sérüléseket elkerüld (például a kerek dobüregi ablak szakadást).
A megfázás megnehezítheti az egyenlítést, ilyen esetben kerülni kell a merülést.

Fül anatómiája

Miért nem szabad úszószemüveggel merülni?

Azt már tudod, hogy a füledben levő nyomást hogyan egyenlítsd ki. Hogyan tudnál többletlevegőt adagolni egy úszószemüvegbe? A búvármaszkok úgy vannak kialakítva, hogy az orrunk belül van, így az orron való kilégzéskor a maszkba közvetlenül fújhatunk annyi levegőt, amennyi szükséges. Nyomás miatt, a szövetek megdagadnak és a nem kiegyenlített maszkba "préselődnek", a bőr és a szem kapillárisai sérülnek. (Nagyon komoly sérülésnek látszik, de általában mindenféle komplikáció nélkül begyógyul.)

Minden esetben alkalmazd ezeket az egyenlítési technikákat, hogy elkerüld a kellemetlenséget!

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!