Amit a merülési naplóról tudni érdemes

A búvárok naplózzák a merüléseiket egy úgynevezett merülési naplóba. Azt hogy miért, a cikkből megtudhatod.

Mi az a merülési napló (logbook) és mire való?

A merülési napló egy kis könyv vagy füzet, amibe beírhatod a merüléseid adatait és élményeidet, illetve egyéb hasznos információkat. Ha Scubaland Búváriskolában részt veszel egy kezdő búvártanfolyamon vagy tovább képzed magad, akkor merülési naplót biztasan fogsz kapni tőlünk.
A PADI kezdő búvártanfolyam esetében – az első 4 nyílt-vízi merülést a minősítő oktatónak rögzítenie kell ebbe a naplóba, valamint azonosítószámmal és aláírással hitelesíteni kell. Ezzel meg is lesz az első 4 bejegyzés a merülési naplódban. Innentől kezdve már Rád van bízva, hogy töltöd adatokkal vagy sem. A kezdő búvár minősítés megszerzése után tehát saját magad fogod naplózni a merüléseket. A merülésvezető vagy a "buddy", azaz a merülőtársad igazolhatja a merülés megtörténtét. Szerintünk érdemes vezetni, több szempontból is hasznos lehet.
A naplóbejegyzésekkel igazolni tudod a tapasztalatodat, a merüléseid számát és hogy milyen körülmények között merültél (éjszaka, áramlat, stb.). Vannak minimum merülésszámot megkövetelő merülőhelyek, így ezekre a helyekre eljuthatsz, illetve továbbképzéshez például a PADI Divemaster tanfolyam elkezdéséhez is kell bizonyos mennyiségű tapasztalat. Ha egy hosszabb időszakot kihagysz, esetleg nem emlékszel majd pontosan arra, hogy mennyi súlyt vittél magaddal, ahhoz milyen vastag ruhát viseltél és az milyen hőmérsékleti viszonyokhoz volt kényelmes. Ezek olyan adatok, melyeket csak sok merülés után jegyzel majd meg, addig jól jön ha visszaolvasod.

Mi naplózható és mit írunk bele pontosan?

Mivel nem csak merülésszámot, de tapasztalat is látható ebből, ezért az olyan merülés, számítható merülésnek, mely legalább 5 méteres mélységbe történt vagy legalább 20 percig tartott a búvárkodás, amellett hogy 1400 liter levegőt elhasználtál. Mi azt javasoljuk, hogy a merülési naplódba írj bele minden merülést, és ami nem felel meg az előbbi kritériumoknak, azt egyszerűen csak ne számozd be, vagy vezesd egy külön naplóba.

Az egyes merülésekről legalább a dátumot és helyet (például Horvátország, Baron Gautsch hajóroncs), a merülés idejét és mélységét (40 perc, 15 méter) kell rögzíteni.

Néhány adat, amit szerintünk érdemes beleírnod kezdő búvárként az előbb említettek mellett:

  • a búvárkodás hossza
  • különlegesség amit láttál (depfin, teknős, rája... Főleg első alkalmak)
  • súlyozást, azaz hány kg ólomsúly kellett
  • milyen neoprén ruhát viselél (rövid, hosszú, vastag, vékony)
  • miylen típusú merülés volt (parti, hajós, roncs, áramlat, dúsított levegő, stb.)
  • mekkora és milyen palack volt a hátadon (alupalack vagy acél, 10-12-15 literes)

Mi a helyzet a búvárkomputer naplójával?

Lényegesen könnyebb a merüléseidet nyilvántartani a búvárkomputered segítségével, hiszen visszanézheted ezek adatait, nem kell azonnal bejegyezni. Magától rögzít sokmindent és általában 50 merülés adatait tudod visszanézni segédeszközök nélkül. Viszont nehéz társítani az élményeket a merüléshez 4-5 merülés után, ha nem rögtön írod be naplódba. Egyébként nem mindegyik komputer alkalmas rá, hogy a karodon visszanézd a merülési adatokat, lehet hogy számítógépre, kábelre lesz szükséged, hogy hozzáférj, ami nem biztos hogy rendelkezésedre áll. Olvasd ki gyakran a komputert a számítógépedről és készíts mentést ezekről, hogy ne vesszen el.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!