Miből áll a kezdő búvártanfolyam?

A kezdő búvártanfolyam szilárd alapot kell adjon, tehát el kell sajátítanod a kellő tudást, hogy biztonságosan merülő búvár legyen belőled! Ezért fontos, hogy tudd azt is, mit kell kapnod.

Elméleti képzés, tudásfejlesztés


A tanuláshoz mindenképpen kell egy hivatalos tananyag, melyből tanulni tudsz, illetve később, akár évek múlva is előveheted az ismétléshez. A tankönyv kitér mindenre, rendkívül részletes, mondhatni szájbarágós, ugyanakkor könnyedén haladhatsz már azzal is, ha egyszer elolvasod. Ismételés, visszautalás segít több szempontból láttatni egy-egy dolgot. A tanulás kétféleképpen történhet.

Az egyik módszer, hogy részt veszel az elméleti képzés előadásain, ahol a tankönyv anyagát tematikusan átvesszük. Átbeszélünk tanulságos eseteket, esetleg videóval segítjük a témák megértését. A cél az, hogy az előadás jó alapot adjon arra, hogy a sok apró részlet egy nagy egésszé váljon a fejedben. A sztorik segítenek megérteni, és ami még fontosabb megjegyezni a kulcs pontokat. Ez után képes leszel megírni az elméleti zárótesztet, de mi azt ajánljuk, hogy később írd meg, úgy kiderül mi az, ami nem maradt meg a fejedben. Véleményünk szerint, ha rögtön megírod a tesztet, azzal saját magadat vezeted félre és nem lesz elég motivációd, hogy elolvasd a tankönyvet.

A másik módszer, hogy a tankönyvet átolvasod és a könyvben szereplő tudásáttekintőket kitöltöd, majd minden fejezet végén azt búvároktatóddal kiértékeled. Ezzel úgy tudsz haladni, ahogy az agyad képes befogadni, megtanulni a szükséges információkat. Ha nincs időd, vagy esetleg nincs lehetőséged részt venni az előadáson, mert nagy távolságra laksz, akkor a tankönyvből otthon is megtanulhatod a szükséges ismeretanyagot. Menet közben, ha valamit nem értenél, felteheted a kérdéseidet telefonon, email-ben, vagy egy személyes találkozó alkalmával.

Bármilyen tanulási módszert is választasz, a gyakorlati búvárképzés előtt, mi lehetőséget adunk arra, hogy felpróbáld a búvárfelszerelést, amit uszodában fogsz viselni, megtanulod összeszerelni és szétszerelni, így a búvártanfolyam védett-vízi oktatásán már nem lesz újdonság és nem lesz annyi ismeretlen tényező. Ez a Te biztonságérzeteden javít majd és több időt tudunk hasznosan, a víz alatt eltölteni.

Búvároktatás az uszodában


A PADI standardok szerint, elegendő az elmélet egy részét átvenni ahhoz, hogy vízbe jöhess az első oktató merülésre. Azonban mi úgy látjuk, hogy a kellő magabiztosság, csak a teljes elmélet ismeretével lesz meg, valamint az elmélet végére megismered annyira a csapatot, hogy kellőképpen megbízol majd bennünk, és a félelmeid nagy része egészséges izgalommá, várakozássá alakul. Az első alkalommal megtapasztalod milyen a búvárkodás és megtanulsz néhány olyan eljárást is, melyre vélhetően sosem lesz szükséged, de ha esetleg mégis valami történne, akkor felkészült leszel és meg fogod tudni oldani.

A PADI előírja, hogy minimum 5 merülést kell teljesítened, legalább 2 külön naptári napon, ahhoz hogy egy kezdő búvártanfolyam megfeleljen a standardeknek. Néhány más búváriskolával ellentétben, mi nem adunk ajándék búvártanfolyamot, – amit aligha fogsz valaha hasznosítani – de cserébe biztos tudást kapsz. A búvárképzés második felében már egy 4 méter mély medencében teheted próbára magad, gyakorolhatod a merülést és úgy engedünk csak nyílt vízre, hogy nem csak egy alig másfél óra tapasztalatod lesz a víz alatt.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!