A dúsított levegő előnyei

A cikkből megtudhatod, hogy mi a dúsított levegő, mire és mikor használjuk.

Mit nevezünk "dúsított levegő"-nek?

A kedvtelési búvárok palackjában tisztított sűrített levegő van, ami 21% oxigént és 79% nitrogént tartalmaz. A mélység és a lent eltölthető idő aránya általában megfelelő sűrített levegővel is, azonban néhány esetben szükséges lehet a dúsított levegő használatára. A dúsított levegő az, ami 21%-nál több oxigént tartalmaz. A kedvtelési búvárkodás esetén maximum 40%-os oxigéntartalmú levegőt használunk.

Mit nevezünk "nitrox"-nak?

A "nitrox" kifejezés minden oxigén és nitrogén gázkeveréket magába foglal.

A dúsított levegő előnyei

A szervezetet valamilyen szinten megterheli a nyomáson belélegzett nitrogén, ami a sűrített levegővel való merüléskor felhalmozódik a testünkben. Ezt hívjuk nitrogénterhelésnek és leginkább fáradtság formájában érezhetted magadon. Ha már merültél sűrített levegővel naponta 3-4 alkalommal, biztosan kimerültél a nap végére. Jó hír, hogy a megnövelt oxigénhányad miatt a nitrogén kevesebb, így sokkal kevésbé megterhelő lehet egy hajós búvárszafari, ahol egy héten keresztül napi 3-4 alkalommal merülhetsz.
A dúsított levegő nem utolsó sorban több lent eltölthető időt biztosít számunkra, kitolja a dekompressziómentes határértéket. (Ezekről korábban a kezdő búvártanfolyamon tanultál, de ezt a tudást felfrissítjük, ha eljössz egy enriched air nitrox búvár tanfolyamra).

A következő táblázatban számokkal szemléltetve látszik igazán, hogy mekkorák ezek a különbségek.

A merülési idők összehasonlítása
levegővel (21% oxigén)32% oxigénnel36% oxigénnel
18 méteres mélységmax. 55 percmax. 95 percmax. 125 perc
22 méteres mélységmax. 37 percmax. 60 percmax. 70 perc

Szinte minden alkalommal jobb dúsított levegőt használni, amikor több egymást követő merülést hajtunk végre, mert csökkenthetjük a dekompressziós megbetegedés kockázatát és emellett a minimum felszíni idő is rövidebb (két merülés közötti minimum idő).

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!