A dúsított levegő előnyei

A cikkből megtudhatod, hogy mi a dúsított levegő, mire és mikor használjuk.

Mit nevezünk "dúsított levegő"-nek?

A kedvtelési búvárok palackjában sűrített levegő van, ami 21 százalék oxigént és 79 százalék nitrogént tartalmaz. A dúsított levegő az, ami 21 százaléknál több oxigént tartalmaz. A kedvtelési búvárkodás esetén – a PADI rendszerben – maximum 40 százalékos oxigéntartalmú dúsított levegőt használhatsz, miután a PADI Enriched Air Diver minősítést megszerezted. A mélység és a lent eltölthető idő aránya általában megfelelő a sűrített levegővel is, azonban néhány esetben indokolt lehet a dúsított levegő használata.

Mit nevezünk "nitrox"-nak?

A "nitrox" kifejezés minden oxigén és nitrogén gázkeveréket magába foglal. Azokat is, amelyek kevesebb vagy több oxigéntartalommal rendelkeznek, mint a levegő.

A dúsított levegő előnyei

A szervezetünket valamilyen szinten megterheli a nyomáson belélegzett nitrogén, ami a sűrített levegővel való merüléskor felhalmozódik a testünkben. Ezt hívjuk nitrogénterhelésnek. Minél tovább búvárkodsz, minél hosszabb ideig, a nitrogénterhelésed annál inkább növekszik. A nagyobb nitrogén mennyisége a szervezetben okozza, hogy fáradtnak és kimerültnek érzed magad több egymást követő merülés után.
Ha már merültél levegővel naponta 3-4 alkalommal, több napon keresztül, biztosan érezted a nap végére ezt a fajta fáradtságot, vagy akár a merülések között is a második napon. Ez persze nem megmagyarázhatatlan fáradtság, de azért jól esik egy szundikálás a merülések között. Ha túlzott, megmagyarázhatatlan fáradtságot érzel, az jelezhet dekompressziós betegséget (DCS) is, tehát azt komolyan kell venni. A dúsított levegőben a megnövelt oxigénhányad miatt a nitrogén aránya kisebb, ezáltal csökkenthető a nitrogénterhelés, ami egyben azt is jelenti, hogy sokkal kevésbé megterhelő például egy egyiptomi hajós búvárszafari, ahol egy héten keresztül naponta többször búvárkodunk. Továbbá a dúsított levegő használata csökkenti a dekompressziós betegség kockázatát is.
A dúsított levegő nem elhanyagolható előnye, hogy több lent eltölthető időt biztosít a búvároknak, azaz kitolja a dekompressziómentes határértéket.

Ezekről a kezdő búvártanfolyamon már tanulhattál, de ha eljössz egy enriched air nitrox búvár tanfolyamra, ezen ismereteidet alaposan kibővítjük.

A következő táblázatban számokkal szemléltetve látszik igazán, hogy mekkorák ezek a különbségek.

A merülési idők összehasonlítása
levegővel (21% oxigén)32% oxigénnel36% oxigénnel
18 méteres mélységmax. 55 percmax. 95 percmax. 125 perc
22 méteres mélységmax. 37 percmax. 60 percmax. 70 perc

Mikor érdemes dúsított levegőt használni?

Szinte minden alkalommal jobb dúsított levegőt használni, amikor több egymást követő merülést hajtasz végre, mert csökkentheted a dekompressziós megbetegedés kockázatát és emellett a minimum felszíni idő, vagyis a két merülés közötti minimum idő is rövidebb lesz. Végső soron egy búvár kaland is jobban élvezhető, ha kevésbé érzel fáradtságot magadon, hiszen nem alvással töltöd az idődet, hanem élvezheted a társaságot vagy éppen a tenger látványát.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!