Az ólomöntés folyamata

Az ólomöntés egyáltalán nem bonyolult dolog, azonban alapanyag, védőfelszerelés és elővigyázatosság kell hozzá.

Miért használunk ólomsúlyokat?

A búvárkodáshoz ólomsúlyokat használunk, hogy a búvárruha és egyéb búvárfelszerelés felhajtóerejét ellensúlyozni tudjuk és egyáltalán le tudjunk merülni. Ahhoz, hogy ne egyirányú legyen az út lefelé, ezért a búvármellény (BCD – Buoyancy Compensation Device) segít a kívánt mélység megtartásában, vagyis a lebegésben, alaposan felfújva pedig a felszínen tart, mint egy mentőmellény. A súlyok tehát elengedhetetlenek a merüléshez és a legideálisabb választás a fajsúlya miatt, az ólom.

Az ólomöntés folyamata

Az ólom viszonylag könnyen formálható, az olvadáspontja mindössze 327,5 °C. Ezt a hőmérsékletet egy rezsóval is meg lehet haladni, tehát nem kell hozzá ipari felszerelés. Tekintettel arra, hogy az ólom olvasztáskor mérgező gázok keletkeznek, és a magas hőmérséklet is hordoz magában veszélyeket, ezért nem ajánlatos otthon végezni, illetve zárt térben megfelelő elszívórendszer és védőfelszerelés nélkül.

Az ólom, mint nyersanyag ma már nem kapható csak úgy, a fémkereskedők csak szigorú előírások mellett értékesíthetik, ha egyáltalán értékesítik. Az alapanyag lehet a régi elhasználódott ólomsúlyunk vagy egyéb nyersanyag is, melyet újra vagy új formába szeretnénk önteni.

Ólomöntés alapanyag1
Ólomöntés alapanyag2
Ólomöntés hibás súly
Ólomöntés eredmény

Számunkra egy 2-3 mm vastag, 37 kg-os ólom tábla állt rendelkezésre, melyet kis darabokra kellett vágnunk, ezzel gyorsabban fel lehetett melegíteni és meg lehetett olvasztani az ólmot egy sima elhasznált edényben. A rezsó elég lassan, de biztosan megolvasztotta az ólom darabokat. A szennyeződések és salakanyagok az olvadt ólom tetejére úsztak fel, vagy az edény aljára ülepedtek le, így a lefölözés után, a tiszta, tükröződő felületű és olvasztott ólom maradt az edényben. Az előre megmelegített vas öntőformába öntve, már meg is kapta az új formáját az anyag, melyet búvárként már használni tudunk. Az első próbálkozások alkalmával még sajnos nem voltak egyenletes formájúak, az aljuk betöredezett felülettel és éles peremekkel voltak teli. Ez azért történt, mert túl hamar szilárdult meg az ólom külseje, míg a ólvadt ólom gőzei a belsejéből nem tudtak hogyan eltávozni. A formába öntött ólmot nem szabad engedni gyorsan kihülni, így sima felülete lesz. Az esetleges apró, éles, kiálló részeket egy pengével vagy csiszolópapírral simává lehet varázsolni. Ez egy fontos lépés, hogy az ólomöv, búvárruha vagy búvármellény súlyzseb anyagát ne vágja el véletlenül se.

Megfelelő előkészület és védőfelszerelés nélkül ne próbáld ki otthon!

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!