Ál-ajándék búvártanfolyam

Ha az alapokat nem tanítják meg Neked, ahogy azt kellene, akkor az "ajándék" specialitás tanfolyamot sem fogod megtanulni és kérni sem fogod az ajándékot. Vagy mire rájössz, hogy amit ajándékba kaptál az pénzbe került, addigra már kifizetted.

Az alapok

A kezdő búvártanfolyamra vonatkozó, PADI által előírt szabályok egyike, hogy 5 merülést kell teljesíteni védett-vízben (uszodában, vagy ahhoz hasonló körülményeket nyújtó nyílt-vízben). Az 5 merülést minimum két különálló naptári napon kell megtartani, ami minden PADI oktatóknak alap kell(ene) legyen, még akkor is, ha minősített PADI Dive Centerben dolgozik!.
Ehhez képest a búváriskolák (még a minősített dive centerek is) csak 1 uszodai alkalmat számolnak bele tanfolyami díjukba és ahogyan mi látjuk, nem is viszik el többször tanulóikat uszodába, sőt! Jó esetben 2 órát vannak a tanulók vízben és ráadásul nagy létszámú búvár növendékkel. Minél nagyobb a tanulói létszám, annál kevesebb idő marad gyakorlásra, mert minden tanulónak végig kell csinálni a kötelező feladatokat, amíg az egyik "búvárpalánta" feladatot csinál, addig a többinek várnia kell. A nagyobb létszám a víz alatt, azt is jelenti, hogy nagyobb az esély rá, hogy kimarad egy-két dolog, amit nem tanítanak meg, pedig kötelező lenne. Persze oktatói létszám növelésével ez nem mindig probléma, azonban a nehézségek.

Kedvencünk az "ajándék" Boat Diver tanfolyam

Mi úgy vettük észre, hogy sok búváriskola, hajóról merülő búvár tanfolyamot ad ajándékba, a kezdő tanfolyam mellé. Ez nagyon szépen hangzik, mert milyen jó hogy ajándékot kapsz, aminek az értéke látszólag nagy. Azonban érdemes átnézni miből is áll ez a tanfolyam. A boat diver specialitás tanfolyam elméleti és gyakorlati része egymáshoz szorosan kapcsolódik, mivel a hajós szabályokat, a hajók részeit, a búvárkodáshoz köthető és vészhelyzetekre szánt berendezéseit be kell mutatni a tanulóknak és el kell magyarázni hogyan kell azokat használni. Tehát tanteremben egy része megtartható ennek a specialitás tanfolyamnak, de nem kerülhető el a találkozás a hajóval. A PADI előírt minimuma, hogy legalább 2-szer hajóról kell merülni, hogy teljesítsd ezt a tanfolyamot, meg kell ismerned a hajót és sok érdekes dolgot. Ennél a pontnál talán a Te fejed felett is felvillant egy lámpa, meg egy hatalmas kérdőjel, hogy "vajon hol is lesz a hajóról merülés?". A hajó Horvátországban vagy Egyiptomban lesz majd, esetleg más egzotikus helyszínen, így el kell menned egy búvártúrára, vagy hajós szafarira, hogy megszerezd, amit biztosan nem ajándékba kapsz majd. Amellett jó ha a haladó búvár tananyagát mondják el Neked, ami csak egy része az egésznek. Persze a búvárkodás élményét ezeken a helyszínen azért megkapod, de a hajóról merülő búvár specialitás tanfolyam elvégzése búvárigazolvány kiállításával is jár, ami szintén nem ajándék.
Ha kezdő búvrátanfolyamot végzel és a terved az, hogy Horvátorszgában vizsgázol, akkor a merülések minimumát érdemes tudni. A kezdő búvároknak minimum 4 nyílt-vízi merülést (alapszintű búvárvizsga) kell végrehajtaniuk, csak ezt követően kezdhetik meg a specialitás búvártanfolyamokat. Tehát a hajóról merülő búvár minősítéséhez további két merülést kell végezni hajóról, miután részletesen megismerted a hajót, a hajóra visszahívás jeleit, a hajós kommunikációt. Egy búvártúrán tehát legalább 6 merülést kellene teljesíteni ahhoz, hogy teljesítsd a kezdő búvárvizsgát és a hajóról merülő búvár minősítést is megszerezhesd. A kínálat jellemzően 5 merülésről szól azoknál, akik ajándékot adnak, így mindjárt két búvártúra árával és egy kártyadíjjal számolhatsz, ha szeretnéd megkapni az "ajándékot".

Ha már PADI Boat Diver minősítéssel rendelkezel, teszteld le búvároktatódat és az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak.

  • Mik lehetnek a hajóra visszahívás jelei?
  • Mit kell tenned, ha tengeribetegség tüneteit észleled magadon?
  • Hol volt a hajón a tűzoltó berendezés?
  • Milyen tűzoltó berendezéseket használnak hajókon?
  • Milyen frekvenciákon kommunikálnak vész esetén? Mit kell bemondanod a rádióba?
  • Hogyan ismered fel az áramlatokat hajóról?
  • Mit tudsz a csomókról és egy hajó köteleiről? Melyik miért jó, mikor használják a búvárok?
Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!