EFR elsősegélynyújtó tanfolyam a gyakorlatban

A PADI Mentőbúvár tanfolyam előfeltételeként, az EFR elsősegélynyújtó tanfolyam ez esetben két tanulóval zajlott. Olvasd el fényképes riportunkat, hogy mi is történt a tanfolyamon!

A tanulók előzetesen felkészültek, elolvasták és megtanulták a tankönyv anyagát, de azért a rövid prezentáció nem maradhatott el. Az elméleti anyag átismétlése csak megerősítette a már megszerzett tudásukat. A megalapozott elméleti ismeretekkel az előadás is gyorsabban zajlott, mint egyébként, hiszen mindenki tisztában volt vele, hogy miről van szó. Ennek okán több idő maradt a gyakorlati elemek elsajátítására.

Az előadást követően ebédszünetet tartottunk, ebéd közben megnéztük az EFR elsősegélynyújtó videót, majd belekezdtünk a gyakorlati elemek tanulásába.

A felnőtt ambubaba volt a betegünk, amin gyakoroltuk a lélegeztetést, a mellkaskompressziót, valamint az automata defibrillátor használatát. Egyénileg és csoportmunkával is több forgatókönyv szerint játszottunk le különböző vészhelyzeteket, felkészülve azokra az esetekre, melyek a mindennapjainkban is előfordulhatnak.

Kellő figyelmet fordítottunk a vészhelyzeti oxigén alkalmazására is, hiszen a mentőbúvár minősítéshez ez előfeltétel. A másodlagos ellátás (First Aid) keretében, a törések sínbetétele mellett, a súlyos vérzések ellátása is szerepet kapott, de nem feledkezhettünk meg gerincsérülések kezeléséről sem.

Megtanultuk, hogyan segítsünk egy fuldokló felnőttnek vagy csecsemőnek a gyomortájéki lökésekkel vagy egyéb módon. Átvettük hogy miként fordítsunk meg nem lélegző emberi testet gerincsérülés gyanúval, illetőleg a stabil oldalt fektetést is ismételtük.

Játékosan általában többet tanul az ember és a tökéletességre való törekvés gyakran arra késztet, hogy ne segítsünk másokon, mert félünk attól, hogy nem csinálunk jól valamit és ez a beteg/sérült állapotát negatívan befolyásolja. Ennek szellemében igyekeztünk átvenni a feladatokat és emiatt a tanfolyam igazán jó hangulatban telt. Lassan elérkeztünk a tanfolyam végére, de mivel elég későre járt az idő, ezért a záróteszteket és a vizsga gyakorlatokat másnap teljesítették a tanulók, akiknek ezúton is gratulálok!

Ha bajba kerülnél a közelükben, biztos lehetsz benne hogy megfelelő ellátást nyújtanak majd.

Ajánlott cikk(ek):

Ha hasznosnak találtad a cikkünket, Like-old Facebook oldalunkat és oszd meg a tartalmat másokkal is!